Vođu kosovskih Srba upucali u Kosovskoj Mitrovici

Screenshot
Čitava Kosovska Mitrovica je pod jakom policijskom blokadom, a građani su u šoku i nevjerici
Vidi originalni članak

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je jutros oko 8.15 sati u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici.

Na Ivanovića su navodno pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke. Prema neslužbenim informacijama, Ivanović je nakon napada hitno prevezen u KBC Kosovska Mitrovica , ali bez znakova života. Hitnu pomoć je pozvala susjeda koja je krenula u trgovinu kupiti kruh.

Kako je priopćila Ksenija Božović iz GI SDP, policija je ispred sjedišta stranke pronašla tri čahure. Na njega je pucao nepoznati muškarac iz pištolja.

Srce Europe Upozorenje: Kosovo je leglo radikalnog islamizma

Neslužbeno se, međutim, saznaje da su na mjestu zločina pronađene četiri čahure, da je pištolj imao prigušivač, kao i da je pucano iz vozila u pokretu. Nedaleko od mjesta zločina pronađen je i zapaljeni automobil "Opel Astra", kojim je ubojica najverojatnije pobjegao, a potom i zapalio da prikrije tragove. 

Čitava Kosovska Mitrovica je pod jakom policijskom blokadom, a građani su u šoku i nevjerici.

Ivanović je bio pitomac Vojne akademije u Zagrebu, koju je napustio nakon tri godine. Želio je biti pilot, ali nije mogao zbog slabog vida.

Kako je postao političar

Počelo je u lipnju 1999. godine molbom "momaka s mosta" (koji razdvaja srpski od albanskog dijela Mitrovice) da im, kao karatist, kojeg inače počeo trenirati dok je živio u Zagrebu, pomogne u obrani.

"Na svoju sramotu, iako ovaj grad volim više nego bilo koji drugi, bio sam spreman otići. Vratili su me momci koji su bili odlučniji od mene i sigurniji da će pod svaku cijenu ostati ovdje. Njih dvadesetak došlo je kod mene s idejom da me nagovore jer, ako ništa drugo, "znam sa strancima".

Tako se i rodio SNV kao građanski pokret za očuvanje rodnog mjesta". Ivanović je 1999. godine postao predsjednik Izvršnog odbora SNV-a sjevernog Kosova.

Oliver Ivanović je više od dvije godine proveo u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine. 

U srpnju je Ivanoviću zapaljen automobil u Ulici Lole Ribara u Kosovskoj Mitrovici. Iz njegove stranke istupila su četiri člana zbog zastrašivanja, kako je tada objašnjeno, tijekom kampanje za lokalne izbore održane na Kosovu pred kraj prošle godine. 

Posjeti Express