Vučićeva lista pomela na lokalnim izborima u Beogradu

Srdjan Ilic (PIXSELL)
Ispod praga ostale su nekoć moćne građanske demokratske stranke i niz krajnje egzotičnih imena
Vidi originalni članak

Lista srbijanskog predsjednika "Aleksandar Vučić" osvojila je na lokalnim izborima u Beogradu većinu sa 45 posto glasova, javlja B92 prema preliminarnim podacima Gradske izborne komisije. Za njom slijede dvije nestranačke liste, Dragana Đilasa sa 19 posto i Aleksandra Šapića sa 8,5 posto.

Đilas je inače od 2008. do 2013. bio gradonačelnik Beograda, dvije godine bio je i predsjednik Demokratske stranke, od 2004. do 2007. bio je šef predsjedničkog ureda Borisa Tadića, a 90-e je proveo žestoko se boreći protiv režima Slobodana Miloševića od samih početaka. On je 1989. bio i jedan od osnivača Radija B92.

Prava pozadina 'Kolindu i Vučića organizirali su Rusi, ne Amerikanci'

Aleksandar Šapić je također bivši član Demokratske stranke, no javnost u Srbiji pamti ga po bogatoj vaterpolskoj karijeri u kojoj je osvojio tri olimpijske i četiri svjetske medalje. U gradsko vijeće Beograda ušla je još samo lista koalicije SPS-a, nekoć Miloševićeve stranke kojom danas predsjedava Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade, i Jedinstvene Srbije, koja je nastala izdvajanjem iz Arkanove stranke SSJ.

Izlaznost je bila 51 posto. Na izbore je izišao niz lista egzotičnog naziva; "Ne davimo Beograd", "Zavetnici", "Pokret obnove kraljevine Srbije", "Šta radite bre - Marko Bastać", "Ruska stranka", "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka", Beogondola", sve redom daleko ispod praga od pet posto. Lista "Ljubiša Preletačević Beli" osvojila je samo 18.000 glasova.

Zanimljivo je da su ekstremne Dveri u koaliciji s DJB ostali na samo 3,9 posto, da su ispod praga zapeli i Radikali, ali i nekoć utjecajne Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Liberalna demokratska partija Čedomira Jovanovića koja je osvojila samo 1970 glasova.

Posjeti Express