Za Sandru Švaljek ni susjedi nisu glasali

Davor Visnjic (PIXSELL)
Usprkos dobrom rezultatu na gradskoj razini, Švaljekica ima velikih problema u svom susjedstvu
Vidi originalni članak

Brže, jače, bolje - slavni je moto Olimpijskih igara, ali nakon nedavno održanih izbora za lokalne jedinice samouprave, čini se da su neki političari zaboravili da za njih trebaju glasati i njihovi susjedi.

Uzmite za primjer Sandru Švaljek i njenu stranku Nezavisna lista Sandre Švaljek koja je ostvarila doista zavidan rezultat na izborima za gradonačelnicu Zagreba i za gradsku skupštinu. Međutim, u njenom mjesnom odboru, Marin Držić, NLSŠ došla je tek na četvrto mjesto po broju glasova. Kako stoji na stranicama lokalnih izbora, zajednička lista Švaljekice i HSLS-a, nositelja Željka Pintarića osvojila je tek 15,44% ili točno 84 glasa.

Nije ni Milan Bandić u svom matičnom mjesnom odboru, Peščenica, nešto pretjerano bajno prošao. Istini za volju, njegova Stranka rada i solidarnosti doista i jest osvojila prvo mjesto na glasanju s 24,85% glasova, ali ostaje činjenica da je to puno manje nego 32% koliko je Bandić osvojio prije četiri godine. 

Ovdje već vidimo jedan zabrinjavajući trend, zabrinjavajući ako ste simpatizeri SDP-a. Naime, čak i u Bandićevom mjesnom odboru je SDP izgubio jako puno glasova. Prije četiri godine je Asja Nuredinović-Matas osvojila više glasova od Bandića, osvojila je 7 glasova više, ali osvojila je više od Bandića. Ove godine je SDP pao na nekih 23 % glasova što je puno manje od Asjinih 32%.

Neki od popularnijih kandidata za gradonačelnika, poput Brune Esih nisu ni istaknuli kandidacijske liste za vlastite mjesne odbore pa je tako u njenom Medvedgradu pobijedio HDZ. SDP je i ovdje bio gubitnik izbora pa su s gotovo 27% glasova prije četiri godine spali na tek nešto više od 18% osvojenih glasova na nedavnim izborima.

Čak ni suradnja s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem nije mogla zaustaviti pad glasova za SDP. Primjerice, na Zrinjevcu gdje su koalirali s Naprijed Hrvatska, a na Zrinjevcu Josipović i živi, izgubili su nešto više od pet postotnih bodova u odnosu na lokalne izbore 2013. godine.

Davor Bernardić može spinati rezultate njegove stranke koliko god želi. Besmrtnim riječima kratkotrajnog premijera Tima Oreškovića: "Show me the numbers". A brojke kažu da SDP-u ne ide u tradicionalnim utvrdama. Bernardić sada priča o "obećavajućim rezultatima" i nekoj spremnosti za preuzimanje odgovornosti upravljanja državom, ali Zagrepčani pokazuju da ne žele SDP-ovce u upravljanju mjesnim odborima. 

Kako će tek povjeriti najvećoj opozicijskoj stranci upravljanje državom dok je potresa Agrokorova kriza?

Posjeti Express