Zadnja poruka bombašu samoubojici: "Raznesi se, lave!"

Youtube
Islamska država koristi sve sofisticiranije programske alate za komunikaciju sa sljedbenicim diljem svijeta.
Vidi originalni članak

Jutro 22. ožujka ove godine u Bruxellesu obilježile su eksplozije. 32 osobe poginule su u terorističkim napadima na zračnu luku i stanicu metroa, više od 300 ljudi je ozlijeđeno. Dvojica bombaša samoubojica poginula su u zračnoj luci, a treći je poslije uhvaćen.

Jedan od bombaša je Najim Laachraoui, on je sudjelovao u pripremi napada u Parizu prošle godine, a cijelo vrijeme je komunicirao na francuskom s osobom u Siriji. Belgijska i francuska policija otkrili su laptop s mnogim informacijama koje su im pomogle da rekonstruiraju tijek napada, ali i neke dijelove komunikacije sa zapovjednicima iz ISIS-a.

"Originalni plan bio je da napadnu Bruxelles jednako kao i Pariz; prvo puškama i onda aktivirati bombe. Ali nisu imali streljiva zato što im je ostalo u jednoj sigurnoj kući", ispričao je jedan belgijski protuobavještajac za Pro Publicu. Laachroui je javio svom nadređenom u Siriji: "Nemamo streljiva za puške. Što ćemo sad", a kao odgovor je dobio naredbu da samo aktiviraju bombe.

Europske službe sigurnosti govore da im sigurni moderni načini komunikacije poput WhatsAppa ili Telegrama predstavljaju problem u borbi protiv terorizma. "Znalo nam se dogoditi da nadgledamo komunikaciju u nekoj internetskoj sobi za razgovore. Jedan bi samo rekao 'Javi mi se preko WhatsAppa' i u tom trenutku bismo im izgubili svaki trag", rekao je jedan bivši obavještajac FBI-a.

Povremeno bi se dogodile ljudske pogreške koje su omogućavale policiji da hvataju sumnjivce. Talijanska policija u travnju je presrela poruku zapovjednika iz Sirije sumnjivcu u Milanu. "Detoniraj svoj pojas u gomili uzvikjući Allahu ekber! Udri! Kao vulkan potresi nevjernike, suoči se s gomilom neprijatelja, ričući kao grom, uzvikni Allahu ekber i raznesi se, lave", govorio je Sirijac. Iako su koristili sigurne kanale komunikacije, sumnjivac je preslušao poruku u automobilu gdje je bio postavljen mikrofon koji je snimio taj razgovor.

Gubici na bojištu natjerali su Islamsku državu na promjenu taktike, a znatno bolje kontrole na europskim granicama dodatno su otežale slanje obučenih napadača. Zbog toga su europske i američke snage sigurnost na dodatnom oprezu kako bi na vrijeme uhvatili potencijalne napadače.

Primjerice, Abderrahim Moutaharrik iz okolice Milana. On je htio pridružiti se Islamskoj državi, njegova žena podigla je kredit od oko 7.000 eura za odlazak obitelji u Siriju. Međutim, Moutaharrik je imao problema s pronalaženjem krijumčara u Turskoj koji je bio voljan prebaciti njega, suprugu i dvoje djece u Siriju.

20. ožujka Moutaharrik je dobio poruku iz Sirije. Šeik mu je rekao da je potrebno napasti kršćanske vojske u njihovim europskim bazama. "Moraš im se osvetiti, osvetiti se za muslimane. U kršćanskim nacijama jedna operacija daje veću satisfakciju nego deseci bombi", rekao je anonimni šeik. Nedugo nakon te poruke, došlo je do napada u Bruxellesu. Moutaharrikov prijatelj Mohamed Koraichi, inače borac ISIS-a u Siriji, počeo je govoriti o vrijednostima napada u Italiji.

8. travnja anonimni šeik poslao je pjesmu posvećenu bombama.

11 dana kasnije talijanska policija uhitila je Moutaharrika i još trojicu sumnjivaca. 

Posjeti Express