Top News
194 prikaza

Zadnja poruka bombašu samoubojici: "Raznesi se, lave!"

Isis u Palmiri
Youtube
Islamska država koristi sve sofisticiranije programske alate za komunikaciju sa sljedbenicim diljem svijeta.

Jutro 22. ožujka ove godine u Bruxellesu obilježile su eksplozije. 32 osobe poginule su u terorističkim napadima na zračnu luku i stanicu metroa, više od 300 ljudi je ozlijeđeno. Dvojica bombaša samoubojica poginula su u zračnoj luci, a treći je poslije uhvaćen.

Jedan od bombaša je Najim Laachraoui, on je sudjelovao u pripremi napada u Parizu prošle godine, a cijelo vrijeme je komunicirao na francuskom s osobom u Siriji. Belgijska i francuska policija otkrili su laptop s mnogim informacijama koje su im pomogle da rekonstruiraju tijek napada, ali i neke dijelove komunikacije sa zapovjednicima iz ISIS-a.

WhatsApp | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

"Originalni plan bio je da napadnu Bruxelles jednako kao i Pariz; prvo puškama i onda aktivirati bombe. Ali nisu imali streljiva zato što im je ostalo u jednoj sigurnoj kući", ispričao je jedan belgijski protuobavještajac za Pro Publicu. Laachroui je javio svom nadređenom u Siriji: "Nemamo streljiva za puške. Što ćemo sad", a kao odgovor je dobio naredbu da samo aktiviraju bombe.

Europske službe sigurnosti govore da im sigurni moderni načini komunikacije poput WhatsAppa ili Telegrama predstavljaju problem u borbi protiv terorizma. "Znalo nam se dogoditi da nadgledamo komunikaciju u nekoj internetskoj sobi za razgovore. Jedan bi samo rekao 'Javi mi se preko WhatsAppa' i u tom trenutku bismo im izgubili svaki trag", rekao je jedan bivši obavještajac FBI-a.

Povremeno bi se dogodile ljudske pogreške koje su omogućavale policiji da hvataju sumnjivce. Talijanska policija u travnju je presrela poruku zapovjednika iz Sirije sumnjivcu u Milanu. "Detoniraj svoj pojas u gomili uzvikjući Allahu ekber! Udri! Kao vulkan potresi nevjernike, suoči se s gomilom neprijatelja, ričući kao grom, uzvikni Allahu ekber i raznesi se, lave", govorio je Sirijac. Iako su koristili sigurne kanale komunikacije, sumnjivac je preslušao poruku u automobilu gdje je bio postavljen mikrofon koji je snimio taj razgovor.

Gubici na bojištu natjerali su Islamsku državu na promjenu taktike, a znatno bolje kontrole na europskim granicama dodatno su otežale slanje obučenih napadača. Zbog toga su europske i američke snage sigurnost na dodatnom oprezu kako bi na vrijeme uhvatili potencijalne napadače.

Abderrahim Moutaharrik | Author: Talijanska policija Talijanska policija

Primjerice, Abderrahim Moutaharrik iz okolice Milana. On je htio pridružiti se Islamskoj državi, njegova žena podigla je kredit od oko 7.000 eura za odlazak obitelji u Siriju. Međutim, Moutaharrik je imao problema s pronalaženjem krijumčara u Turskoj koji je bio voljan prebaciti njega, suprugu i dvoje djece u Siriju.

20. ožujka Moutaharrik je dobio poruku iz Sirije. Šeik mu je rekao da je potrebno napasti kršćanske vojske u njihovim europskim bazama. "Moraš im se osvetiti, osvetiti se za muslimane. U kršćanskim nacijama jedna operacija daje veću satisfakciju nego deseci bombi", rekao je anonimni šeik. Nedugo nakon te poruke, došlo je do napada u Bruxellesu. Moutaharrikov prijatelj Mohamed Koraichi, inače borac ISIS-a u Siriji, počeo je govoriti o vrijednostima napada u Italiji.

8. travnja anonimni šeik poslao je pjesmu posvećenu bombama.

11 dana kasnije talijanska policija uhitila je Moutaharrika i još trojicu sumnjivaca. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.