Zašto Putin u Siriju šalje najmoćnije oružje?

Wikipedia
Zrakoplov najnovije generacije tek treba ući u službenu upotrebu ruske vojske
Vidi originalni članak

Moskva je nedavno poslala svoja dva najnaprednija borbena zrakoplova u Siriju. Su-57 su sletjeli u zrakoplovnu bazu Khmeimim, što predstavlja veliku eskalaciju ruske zračne snage u regiji. Slanje zrakopolova je prilika za testiranje mlažnjaka u stvarnim uvjetima, ali Rusija riskira gubitak zrakoplova u gerilskim napadima - osobito napadima dronova.

Prije nekoliko dana objavljen je video na društvenim medijima gdje navodno prikazuje dva zrakoplova Su-57 koji su slijetali u Khmeimim, glavnu rusku zračnu bazu u Siriji. 

Nitko nije očekivao da Rusi pošalju Su-57 u Siriju, piše portal Popular Mechanics. Ipak, s vremenom, postalo je jasno da je njihov dolazak bio stvaran.

Ruski zrakoplov predstavnik je pete generacije lovaca, stavljajući ga u istu klasu kao i F-22 Raptor i F-35 Joint Strike Fighter. Peta generacija obično kombinira stealth tehnologiju, velike, moćne motore koji im omogućuju da lete brže od zvuka, sposobnosti umrežavanja i napredne avionike i radara.

Su-57 prvi je put poletio u 2010. i preživio velike nevolje tijekom svog razdoblja razvoja. Stvari su toliko loše da je indijsko ratno zrakoplovstvo, česti kupac ruskog vojnog hardvera i jedan od partnera u programu, želi odustati od čitavog projekta. Čak i sada, osam godina kasnije, vjeruje se da je samo deset prototipova u pogonu. Dva Su-57 koji su tek sletjeli u Siriju vjerojatno su neki od tih prototipova.

Kraj ere Putinov kraj - nakon 2024. više ništa neće biti isto

Zašto je Su-57 poslan u Siriju, rat bez borbenog zrakoplovstva? Rusija je upotrijebila Siriju kao svojevrsni poligon testiranje najnovije opreme, uključujući tenk T-90, Pantsir mobilni sustav protuzračne obrane i vozila otporna na mine Typhoon. Rusko ratno zrakoplovstvo će mnogo naučiti o tome kako mlažnjak radi u uvjetima koji nisu baš idealni, koliko su precizni njegovi senzori u otkrivanju ciljeva u zraku i na tlu, te koliko je teško održavati zrakoplove tisućama kilometara od baza u Rusiji.

Još jedan razlog što je Su-57 otišao u Siriju je F-22. Američko ratno zrakoplovstvo mjesecima je letjelo Raptorom nad Sirijom u ulozi "dekonfiguracije". To je potajno identificiranje ruskih zrakoplova i zrakoplovnih raketnih sustava koji gotovo sigurno prate američke i savezničke zrakoplove. 

Uvođenje Su-57 nije bez rizika. U prosincu je nepoznata skupina pokrenula koordinirane samoubilačke napade protiv Khmeimima i ruske pomorske baze u Tartu. Trinaest kamiona prepunih eksploziva napali su ruske baze, ali svi su pucali ili spustili obrambenu bazu. Pprije mjesec dana, pobunjenički topnički napad uništio je četiri aviona Su-24, dva lovca Su-35 i jedan zrakoplov A-50U na pisti u Khmeimimu. Gubitak jednog od najnaprednijih boraca na svijetu minobacačkom granatom od nekoliko stotina dolara bio bi sramotan poraz za Moskvu.

Posjeti Express