Žrnovnica gori, a Plenković slavi Dan Zagrebačke županije

Express.hr
Tijekom najtežih borbi protiv požara u okolici Splita, hrvatski premijer gostovao je na proslavi Dana Zagrebačke županije
Vidi originalni članak

Posljednji put se Andrej Plenković preko svog Facebooka obratio javnosti 15. lipnja kada je podijelio svoj intervju u Glasu Slavonije. Idućeg dana četveročlano državno izaslanstvo leti za London gdje su navijali za Marina Čilića u finalu teniskog turnira u Wimbledonu. 

Preko društvenih mreža je Vlada RH u nedjelju čestitala Čiliću na porazu u finalu, a kasno navečer istog dana je buknuo požar u Tugurama. Tijekom ponedjeljak se požar proširio do samih mjesta Srinjine, Sitno Gornje i Donje. Ponedjeljak popodne bio je toliko dramatičan da je čak i Facebook aktivirao safety check-in, opciju inače rezerviranu za terorističke napade i ekstremne vremenske nepogode.

Torcida se stavlja na raspolaganje tek pola sata nakon aktiviranje te opcije, a oko 18.30 gasi se struja u Žrnovnici. Par minuta nakon toga, Vlada RH objavljuje na Facebooku čestitku povodom Dana Zagrebačke županije. 

Tek oko 21:00 sat Hina objavljuje Plenkovićeve izjave da će zvati pomoć iz Europske unije, ali samo ako će to biti potrebno. 

Premijer Andrej Plenković tek je u utorak rano ujutro došao u Split i održao krizni sastanak tek kada je kriza prošla.

Tek kasno popodne u ponedjeljak, nakon što su gotovo 24 sata gorjeli požari oko Splita, uzletjeli su kanaderi hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Premijer u utorak ujutro je na tiskovnoj konferenciji podsjetio na jedan pomalo zaboravljeni detalj. Nedavno je izraelski premijer Benjamin Netanyahu tražio pomoć u gašenju požara i za manje od 24 sata od traženja su hrvatski kanaderi već bili u Izraelu i gasili požare.

Upravo u toj izjavi otkrivaju se sve nelogičnosti hrvatskog sustava na koje su upozorili i novinari kada su pitali premijera tko je odgovoran za koordinaciju vatrogasnih jedinica i tko odlučuje o prioritetima za gašenje požara. "Sustav je reagirao na način na koji je trebao reagirati. Glavni koji reagiraju su županijski vatrogasci, zapovjedništvo na čelu s Draženom Glavinom koji imaju cjelovitu informaciju o događajima s požarima na području županije. Tu je s nama i glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković. Nije bilo nikakve stihije", kazao je premijer, ali svejedno nije mogao uperiti prstom u osobu koja bi koordinirala sve dostupne snage u gašenju požara.

Tijekom popodneva u ponedjeljak se aktivirala i vojska u obrani od požara, a novinari su pitali premijera zašto je vojska tek u popodnevnim satima došla u pomoć, a požar je gorio praktički od ponoći. "Čim je ministar Krstičević dobio obavijest da je potrebno pomoći, a posebno kad je riječ o raketnoj bazi u Žrnovnici, on je organizirao hrvatsku vojsku", rekao je Plenković.

Plenković je na press konferenciji nakon sastanka najprije zahvalio svim vatrogascima, pripadnicima hrvatske vojske, hrvatskoj policiji, državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ali i građanima i članovima Torcide koji su pomogli u gašenju požara koji je sada, 30-ak sati nakon, u najvećoj mjeri lokaliziran. Kazao je kako u gašenju trenutno sudjeluje 159 vatrogasnih vozila, 700 vatrogasaca i pripadnika hrvatske vojske, a nove jedinice stižu iz središnje Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije. 

Naglasio je kako solidarnost uz kvalitetnu organizaciju na razini cijele Hrvatske funkcionira. Iz situacije će, kaže, 'izvući pouke i unaprijediti mehanizme nadležnih službi'.  

"Kada radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima. Hrvatska je mediteranska zemlja, nismo jedini koji smo pogođeni požarima", dodao je. Što se materijalne štete tiče, 10-ak objekata u potpunosti su izgorjeli. Kada se proglasi elementarna nepogoda, za naknadu štete sredstva će se naći u zalihama državnog proračuna.

Posjeti Express