Top News
5388 prikaza

Žrnovnica gori, a Plenković slavi Dan Zagrebačke županije

Kolaž Plenković - požar Žrnovnica
Express.hr
Tijekom najtežih borbi protiv požara u okolici Splita, hrvatski premijer gostovao je na proslavi Dana Zagrebačke županije

Posljednji put se Andrej Plenković preko svog Facebooka obratio javnosti 15. lipnja kada je podijelio svoj intervju u Glasu Slavonije. Idućeg dana četveročlano državno izaslanstvo leti za London gdje su navijali za Marina Čilića u finalu teniskog turnira u Wimbledonu. 

Preko društvenih mreža je Vlada RH u nedjelju čestitala Čiliću na porazu u finalu, a kasno navečer istog dana je buknuo požar u Tugurama. Tijekom ponedjeljak se požar proširio do samih mjesta Srinjine, Sitno Gornje i Donje. Ponedjeljak popodne bio je toliko dramatičan da je čak i Facebook aktivirao safety check-in, opciju inače rezerviranu za terorističke napade i ekstremne vremenske nepogode.

Torcida se stavlja na raspolaganje tek pola sata nakon aktiviranje te opcije, a oko 18.30 gasi se struja u Žrnovnici. Par minuta nakon toga, Vlada RH objavljuje na Facebooku čestitku povodom Dana Zagrebačke županije. 

Tek oko 21:00 sat Hina objavljuje Plenkovićeve izjave da će zvati pomoć iz Europske unije, ali samo ako će to biti potrebno. 

Premijer Andrej Plenković tek je u utorak rano ujutro došao u Split i održao krizni sastanak tek kada je kriza prošla.

Plenković na danu zagrebačke županije | Author: Facebook Facebook

Tek kasno popodne u ponedjeljak, nakon što su gotovo 24 sata gorjeli požari oko Splita, uzletjeli su kanaderi hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Premijer u utorak ujutro je na tiskovnoj konferenciji podsjetio na jedan pomalo zaboravljeni detalj. Nedavno je izraelski premijer Benjamin Netanyahu tražio pomoć u gašenju požara i za manje od 24 sata od traženja su hrvatski kanaderi već bili u Izraelu i gasili požare.

Upravo u toj izjavi otkrivaju se sve nelogičnosti hrvatskog sustava na koje su upozorili i novinari kada su pitali premijera tko je odgovoran za koordinaciju vatrogasnih jedinica i tko odlučuje o prioritetima za gašenje požara. "Sustav je reagirao na način na koji je trebao reagirati. Glavni koji reagiraju su županijski vatrogasci, zapovjedništvo na čelu s Draženom Glavinom koji imaju cjelovitu informaciju o događajima s požarima na području županije. Tu je s nama i glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković. Nije bilo nikakve stihije", kazao je premijer, ali svejedno nije mogao uperiti prstom u osobu koja bi koordinirala sve dostupne snage u gašenju požara.

Tijekom popodneva u ponedjeljak se aktivirala i vojska u obrani od požara, a novinari su pitali premijera zašto je vojska tek u popodnevnim satima došla u pomoć, a požar je gorio praktički od ponoći. "Čim je ministar Krstičević dobio obavijest da je potrebno pomoći, a posebno kad je riječ o raketnoj bazi u Žrnovnici, on je organizirao hrvatsku vojsku", rekao je Plenković.

Požar u Žrnovnici | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Plenković je na press konferenciji nakon sastanka najprije zahvalio svim vatrogascima, pripadnicima hrvatske vojske, hrvatskoj policiji, državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ali i građanima i članovima Torcide koji su pomogli u gašenju požara koji je sada, 30-ak sati nakon, u najvećoj mjeri lokaliziran. Kazao je kako u gašenju trenutno sudjeluje 159 vatrogasnih vozila, 700 vatrogasaca i pripadnika hrvatske vojske, a nove jedinice stižu iz središnje Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije. 

Naglasio je kako solidarnost uz kvalitetnu organizaciju na razini cijele Hrvatske funkcionira. Iz situacije će, kaže, 'izvući pouke i unaprijediti mehanizme nadležnih službi'.  

"Kada radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima. Hrvatska je mediteranska zemlja, nismo jedini koji smo pogođeni požarima", dodao je. Što se materijalne štete tiče, 10-ak objekata u potpunosti su izgorjeli. Kada se proglasi elementarna nepogoda, za naknadu štete sredstva će se naći u zalihama državnog proračuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.