Žrtva ili prevarantica: "Bill Clinton me silovao"

LUCY NICHOLSON/REUTERS/PIXSELL
Desetljećima je šutjela, ali ovih dana je odlučila izići u javnost s nevjerojatnim optužbama na račun bivšeg američkog predsjednika
Vidi originalni članak

"Imala sam 35 godina kada me silovao Bill Clinton, tadašnji glavni tužitelj Arkansasa, a Hillary me pokušala ušutkati. Sada imam 73 godine... Nikad ne prolazi", napisala je na Twitteru Juanita Broaddrick i iz naftalina izvukla desetljećima stare optužbe na račun bivšeg američkog predsjednika.

Broaddrickova tvrdi da ju je Bill Clinton silovao 1978. godine tijekom rutinskog poslovnog sastanka, barem je Juanita očekivala rutinski poslovni sastanak. Njih dvoje prvi put su se sreli kada se Bill natjecao za mjesto guvernera Arkansasa. Broaddrickova je tada upravljala domom za starije i nesposobne, a Bill se zaustavio upravo kod nje i popričali su o poslu i kampanji. Ona se nedugo prije toga pridružila kao volonterka njegovoj kampanji, ali nije bila previše zainteresirana za priču o politici. Bill je uzvratio otvorenim pozivom na ručak ako se ikad Juanita nađe u blizini glavnog grada Arkansasa, Little Rocka.

Nekoliko tjedana kasnije, tijekom posjete Little Rocku, javila se Billu i trebali su se naći u obližnjem kafiću. U posljednji trenutak Bill se predomislio i tražio da se nađu u Juanitinoj sobi. Ona je na to pristala.

Tek nekoliko minuta nakon što je ušao u sobu, počeo ju je ljubiti i snažno ju je ugrizao za usnu, tvrdi Juanita. Ona je ostala u šoku i govorila napasnom Clintonu da je udana, a osim toga, već ima ljubavnika. Bill je sve to ignorirao i, kako priča Broaddrickova, bacio ju je na krevet i silovao. "Nije pokazao ni mrvicu žalosti. Ponašao se kao da mu je to svakodnevica. Bilo je nestvarno", prisjeća se Broaddrickova za Buzzfeed. Nakon toga joj je rekao da si nađe leda za nateknutu usnicu, a ona je zaključala vrata čim je on izišao. Kaže da se bojala da će netko doći i ubiti je.

Dvije prijateljice pronašle su Broaddrickovu svu u suzama, s natečenom i plavom usnicom. Ispričala im je što se dogodilo, ali i tražila da nikome ne kažu što se dogodilo. 

Nedugo nakon svega toga, susrela je i Hillary na političkom skupu. Hillary joj je stisnula ruku i zahvalila na svemu što je uradila za Billa, pripovijeda Juanita. Učinilo joj se da joj Hillary prijeti. "Bill je tada donosio zakone koji su upravljali mojim poslom. Nakon susreta s Hillary sam odlučila da ću šutjeti", rekla je Juanita.

Prošla su desetljeća prije nego se Broaddrickova opet susrela s tim događajem. Iako su je pokušavali nagovoriti da iziđe u javnost, a čak su je i snimali bez njenog dopuštenja, ona je odbijala javno optužiti Billa za bilo kakvo zlostavljanje. "Davno je to bilo i ne želim to ponovno proći. Ne možete mu ništa, a ja neću upropastiti svoj ugled", rekla je Broaddrickova privatnim istražiteljima 1997. godine kada su je pokušavali nagovoriti da svjedoči protiv Billa.

Svejedno su je dovukli kao svjedoka na suđenje, a ona je potpisala izjavu da je Bill nikad nije silovao. "Nisam htjela biti upletena i potpisom sam se nadala da će me sve to zaobići", sada priča Broaddrickova.

Samo godinu dana kasnije približavalo se suđenje Billu Clintonu koje je moglo završiti njegovim opozivom s mjesta predsjednika SAD-a. Savezni tužitelj Ken Starr prišao je Juaniti s nekim novim pitanjima o njenoj izjavi i svjedočenju. Čak joj je dao imunitet zbog laganja pod prisegom, a ona je odlučila da je vrijeme ispričati čitavu istinu.

Starr je procijenio da Juanitine optužbe ipak nisu dovoljno čvrste za suđenje, ali je dopustio republikanskim senatorima da čuju njeno svjedočenje. Otprilike u to vrijeme objavljen je i televizijski prilog o njezinim optužbama, ali nije imao većeg utjecaja. "Nitko ne može objektivno pogledati Juanitinu priču i ne biti potresen. Jedna od stvari koje joj daju kredibilitet je činjenica da je ona tako otvorena, na trenutke čak i naivna", prisjeća se Lisa Myers koja je provela intervju s Juanitom.

Ovih dana kada sve više žena govori o zlostavljanju što su ga iskusile, kada sve manje muškaraca se može izvući od optužbi za zlostavljanje, Juanitin slučaj ostaje u neviđenom limbu.

S jedne strane, politički je nepoželjno izvlačiti priče stare gotovo četiri desetljeća o suprugu kandidatkinje za prvu američku predsjednicu. S druge strane, republikanska teška desnica se najviše borila protiv prava žrtava silovanja.

Izvana se čini da desnica koristi Juanitine optužbe kako bi ukaljali ugled Hillary Clinton.

Posebno se teškima čine optužbe da je Hillary joj prijetila. Takve optužbe prvi put su se pojavila tek 2000. godine kada je Hillary se uključila u utrku za senatorsko mjesto. Niti u razgovoru za Dateline s Myers, niti Starrovim istražiteljima Juanita nije spomenula te prijetnje. Kako politički komentator Joe Conason kaže: "Vjerojatno nikad nećemo znati što se točno dogodilo između Billa i Juanite. Ali ona je čvrsto govorila da joj nikad nitko blizak Billu nije prijetio, da bi promijenila priču i govorila da joj je Hillary prijetila."

Republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump maksimalno koristi Juanitinu priču i njenu novu volju za izlascima u javnost. Osim što je netom prije druge predsjedničke debate sazvao konferenciju za tisak na kojoj je dopustio Juaniti da ponovi svoje optužbe, dao joj je mjesto u prvom redu u publici, a i izričito je spomenuo njene optužbe tijekom debate.

Posjeti Express