Gdje se krije hrvatski keš, tko su najljepše Hrvatice...

express
Specijalno izdanje Ljetnog Expressa otkriva kako su nekoć izgledale najljepše žene u Hrvatskoj i tko su njihove nasljednice, ali i brojne druge teme
Vidi originalni članak

Tko je hrvatski simbol ženske ljepote - Severina ili Ana Karić? Sve na njoj je bilo nestvarno - no u isti tren tako iskreno i nepatvoreno. Prvi dojam koji je ostavljala bio je pomalo hladan, distanciran, no ona je bila sve, samo ne to. Nesvjesna svoje ljepote koju je nosila moćno poput kakve kraljice - tako je slavnu hrvatsku glumicu Anu Karić opisao svojedobno Boris Buzančić. 

Zvali su ju hrvatskom Jeanne Moreau i Monicom Vitti jer je predstavljala modernu, urbanu ženu kakve su se tad viđale samo u francuskim i talijanskim filmovima. Istovremeno, bila je obiteljska žena čijeg supruga nikad nije zanimao njezin posao, a o njezinom privatnom životu ništa se nije znalo jer je to za nju bila svetinja. Bio je to brak dok ih smrt ne razdvoji - Ana je umrla godinu dana

prije svog supruga, odvjetnika Ivana Thura. Tko je hrvatski simbol ženske ljepote - Severina ili Ana Karić? Kako su nekoć izgledale hrvatske ljepotice u odnosu na danas, je li se promijenio ukus i koliko ljepotu diktiraju modni trendovi, o svemu tome piše Ivana Prgomet, rođena Splićanka, koja dolazi iz grada u kojem su se rodile neke od najljepših glumica, missica, pjevačica...

Kako su nekoć izgledale hrvatske ljepotice u odnosu na danas, je li se promijenio ukus i koliko ljepotu diktiraju modni trendovi, o svemu tome piše Ivana Prgomet, inače fetiva Splićanka, grada u kojem su se rodile neke od najljepših glumica, missica, pjevačica...

Onima koji su ovog ljeta čekali trajekt u splitskoj luci i tražili informacije o redu plovidbe, prvi put nakon 22 nisu tamo našli Antu Mrvicu. Legendarni 66-godišnji Jadrolinijin koordinator prošle je godine otišao u mirovinu, koju provodi na rodnom otočiću Žirje. 
Kako je izgledao u mladosti, čime se sve bavio, što je doživio ploveći svijetom i kako je diplomirao na dva fakulteta, a onda u veljači dobio i nagradu za komunikatora godine, ispričao je našem novinaru i samo njemu otvorio svoj obiteljski album. 

Iz sasvim drugačije perspektive ljepote Jadrana otkrili smo uz Srećka Vukova, zaljubljenika u naše more koje najradije gleda s planine. Tako je napravio Via Adriaticu - 1090 km dugu planinarsku stazu uz obalu koja vodi iz Kamenjaka - samog vrha istarskog poluotoka, preko strmih stijena Učke, Risnjaka i Dinare s najvišim vrhom Hrvatske na 1831 metar nadmorske visine, i dalje do Sniježnice kraj Konavala, pa sve do Prevlake nedaleko granice s Crnom Gorom. Podijelio je stazu u 13 jednakomjernih dionica i dao savjete kako ih savladati. 

S najviših planinskih vrhova, spustili smo se u samo središte najmoćnije novčarske institucije u Hrvatskoj - Hrvatsku narodnu banku. Kako izgleda unutrašnjost hrama keša i kakve sve krije tajne, te što je prema zamisli arhitekta Viktora Kovačića trebalo biti ispod kupole i zašto je umjesto njega zgradu dovršio njegov kolega Hugo Erlich otkriva specijalno i raskošno izdanje Ljetnog Expressa. 

Tu je i još jedna priča o moći novca - ona o otoku Smokvici Veloj koja je do prije godinu dana bila ekskluzivno ljetovalište obitelji Todorić. U čijem je sve vlasništvu bio ovaj otočić, kako je izgledala njegova burna povijest i koje su sve ugledne glave ovdje ljetovale otkako je samostalne Republike Hrvatske, napisao je naš kolega Raif Okić.

Osim što je zavirio u bivšu Todorićevu skrivenu oazu, zavirio je i u misterioznu crnu kožnatu Trumpovu torbu i otkrio što, po nekima, najmoćniji čovjek na svijetu može učiniti ukoliko ju otvori. 

Jedan od onih koji uopće ne misli da je Trump najmoćniji čovjek na svijetu je Vladimir Putin. Kako izgleda njegov manje poznati privatni život i zašto smatra da je upravo on gazda svijeta, te kako provodi slobodno vrijeme i zašto ima tek petoricu prijatelja, može se saznati u velikoj reportaži naše stručnjakinje za vanjsku i unutarnju politiku, Tee Kvarantan.

Nešto ležerniju temu donosi sportski novinar 24sata, Dubravko Miličić. Osobni je prijatelj s Milanom Badeljom, dugogodišnjim nogometnim reprezentativcem za kojeg je i Joško Jeličić rekao da je pravi gospodin. Nakon što je Miličić u Ljetnom Expressu otkrio neke najveće Badeljove tajne, pitanje je hoće li njihovo prijateljstvo potrajati?

Sve to, ali i još mnogo drugih zanimljivih tema iz znanosti, gospodarstva, kao i 10 stranica križaljki i sudoku mozgalica u Ljetnom Expressu, uljepšat će vam godišnji odmor. 

Posjeti Express