Voices
2814 prikaza

Gdje se krije hrvatski keš, tko su najljepše Hrvatice...

Teme Ljetni Express
1/6
express
Specijalno izdanje Ljetnog Expressa otkriva kako su nekoć izgledale najljepše žene u Hrvatskoj i tko su njihove nasljednice, ali i brojne druge teme

Tko je hrvatski simbol ženske ljepote - Severina ili Ana Karić? Sve na njoj je bilo nestvarno - no u isti tren tako iskreno i nepatvoreno. Prvi dojam koji je ostavljala bio je pomalo hladan, distanciran, no ona je bila sve, samo ne to. Nesvjesna svoje ljepote koju je nosila moćno poput kakve kraljice - tako je slavnu hrvatsku glumicu Anu Karić opisao svojedobno Boris Buzančić. 

Zvali su ju hrvatskom Jeanne Moreau i Monicom Vitti jer je predstavljala modernu, urbanu ženu kakve su se tad viđale samo u francuskim i talijanskim filmovima. Istovremeno, bila je obiteljska žena čijeg supruga nikad nije zanimao njezin posao, a o njezinom privatnom životu ništa se nije znalo jer je to za nju bila svetinja. Bio je to brak dok ih smrt ne razdvoji - Ana je umrla godinu dana

prije svog supruga, odvjetnika Ivana Thura. Tko je hrvatski simbol ženske ljepote - Severina ili Ana Karić? Kako su nekoć izgledale hrvatske ljepotice u odnosu na danas, je li se promijenio ukus i koliko ljepotu diktiraju modni trendovi, o svemu tome piše Ivana Prgomet, rođena Splićanka, koja dolazi iz grada u kojem su se rodile neke od najljepših glumica, missica, pjevačica...

Teme Ljetni Express | Author: express express

Kako su nekoć izgledale hrvatske ljepotice u odnosu na danas, je li se promijenio ukus i koliko ljepotu diktiraju modni trendovi, o svemu tome piše Ivana Prgomet, inače fetiva Splićanka, grada u kojem su se rodile neke od najljepših glumica, missica, pjevačica...

Onima koji su ovog ljeta čekali trajekt u splitskoj luci i tražili informacije o redu plovidbe, prvi put nakon 22 nisu tamo našli Antu Mrvicu. Legendarni 66-godišnji Jadrolinijin koordinator prošle je godine otišao u mirovinu, koju provodi na rodnom otočiću Žirje. 
Kako je izgledao u mladosti, čime se sve bavio, što je doživio ploveći svijetom i kako je diplomirao na dva fakulteta, a onda u veljači dobio i nagradu za komunikatora godine, ispričao je našem novinaru i samo njemu otvorio svoj obiteljski album. 

Iz sasvim drugačije perspektive ljepote Jadrana otkrili smo uz Srećka Vukova, zaljubljenika u naše more koje najradije gleda s planine. Tako je napravio Via Adriaticu - 1090 km dugu planinarsku stazu uz obalu koja vodi iz Kamenjaka - samog vrha istarskog poluotoka, preko strmih stijena Učke, Risnjaka i Dinare s najvišim vrhom Hrvatske na 1831 metar nadmorske visine, i dalje do Sniježnice kraj Konavala, pa sve do Prevlake nedaleko granice s Crnom Gorom. Podijelio je stazu u 13 jednakomjernih dionica i dao savjete kako ih savladati. 

Teme Ljetni Express | Author: express express
S najviših planinskih vrhova, spustili smo se u samo središte najmoćnije novčarske institucije u Hrvatskoj - Hrvatsku narodnu banku. Kako izgleda unutrašnjost hrama keša i kakve sve krije tajne, te što je prema zamisli arhitekta Viktora Kovačića trebalo biti ispod kupole i zašto je umjesto njega zgradu dovršio njegov kolega Hugo Erlich otkriva specijalno i raskošno izdanje Ljetnog Expressa. 

Tu je i još jedna priča o moći novca - ona o otoku Smokvici Veloj koja je do prije godinu dana bila ekskluzivno ljetovalište obitelji Todorić. U čijem je sve vlasništvu bio ovaj otočić, kako je izgledala njegova burna povijest i koje su sve ugledne glave ovdje ljetovale otkako je samostalne Republike Hrvatske, napisao je naš kolega Raif Okić.

Naslovnica Ljetni Express | Author: express express
Osim što je zavirio u bivšu Todorićevu skrivenu oazu, zavirio je i u misterioznu crnu kožnatu Trumpovu torbu i otkrio što, po nekima, najmoćniji čovjek na svijetu može učiniti ukoliko ju otvori. 

Teme Ljetni Express | Author: express express
Jedan od onih koji uopće ne misli da je Trump najmoćniji čovjek na svijetu je Vladimir Putin. Kako izgleda njegov manje poznati privatni život i zašto smatra da je upravo on gazda svijeta, te kako provodi slobodno vrijeme i zašto ima tek petoricu prijatelja, može se saznati u velikoj reportaži naše stručnjakinje za vanjsku i unutarnju politiku, Tee Kvarantan.

Teme Ljetni Express | Author: express express
Nešto ležerniju temu donosi sportski novinar 24sata, Dubravko Miličić. Osobni je prijatelj s Milanom Badeljom, dugogodišnjim nogometnim reprezentativcem za kojeg je i Joško Jeličić rekao da je pravi gospodin. Nakon što je Miličić u Ljetnom Expressu otkrio neke najveće Badeljove tajne, pitanje je hoće li njihovo prijateljstvo potrajati?

Teme Ljetni Express | Author: express express

Sve to, ali i još mnogo drugih zanimljivih tema iz znanosti, gospodarstva, kao i 10 stranica križaljki i sudoku mozgalica u Ljetnom Expressu, uljepšat će vam godišnji odmor. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 06:59 24.Kolovoz 2018.

    Nema mrtvih,nema zloćina,pa mlatite praznu slamu.Živjelo RH novinarstvo.