Antigravitacija je lijek za rak?

NASA
Tumor se 'ne zna ponašati' u svemiru, pa imamo priliku shvatiti kako živi i raste
Vidi originalni članak

Maligne stanice raka u svemiru se ponašaju kao da su u tamnici. Kad nema gravitacije, bolest postaje manje agresivna, a slaba gravitacija može čak zaustaviti rast i širenje raka štitnjače, tvrde znanstvenici akademskog centra za stomatologiju u Amsterdamu (ACTA). 

Eksperimentalni biolozi proučavali su širenje raka u avionu koji može simulirati gravitacijske uvjete, a služi i za uvježbavanje astronauta.

Nizozemci su stanicama raka simulirali mikrogravitacijske uvjete na samo 22 sekunde tijekom leta avionom. 

Eksperimenti u space shuttleovima i svemirskim postajama pokazali su promjene u imunitetu raka i njegovim proteinima koji su zaduženi za imunost i upalu. 

Zbog toga smatraju da je imunološki sustav potisnut u mikrogravitacijskim uvjetima. Arhitektura gradnje stanice u svemirskim se uvjetima mijenja. 

Drukčije su stanične ovojnice, unutarnja organizacija i osnovni izgled. 

U nizu eksperimenata na Međunarodnoj svemirskoj postaji proučavane su i stanice raka debelog crijeva, jajnika i druge vrste tumora.

Stanice raka u ljudskom organizmu rastu uz pomoć ovojnica koje stvaraju od proteina i ugljikohidrata.

Zbog toga organi, ali i tumori, održavaju svoj trodimenzionalni oblik. U laboratorijskim uvjetima, stanice rastu na ravnoj površini i šire se samo po njoj. 

Ne ponašaju se jednako kao u organizmu, što postavlja novi problem pred znanstvenike koji pokušavaju dokučiti njihove tajne.

NASA je objasnila kako svemir omogućava idealne uvjete za proučavanje stanica raka. 

U svemiru, stanice izvan ljudskog organizma mogu kreirati trodimenzionalni oblik što je najsličnije uvjetima u organizmu. Ti uvjeti se istražuju još od 1970. godine. 

U jednoj od provjera, slične potisnute imunološke proteine zabilježili su i pri tumoru jajnika.

"Kad bi shvatili promjene u nastajanju tih proteina, to bi jako pomoglo znanstvenicima shvatiti i pojasniti mehanizam rasta stanica raka", rekli su iz NASA-e. 

Svoje rezultate usporedili su s prijašnjim istraživanjem koje je provedeno 2011. godine.

Tad su stanice raka provele deset dana u kineskoj letjelici Shenzou 8.

"Gravitacija može dovesti do rasta i bujanja stanica, njihova razdvajanja i drukčijeg ponašanja gena", napisali su tada u svom radu istraživači iz udruženja američkih znanstvenika eksperimentalne biologije.

"Na prvi pogled sila gravitacije slabo utječe na tijela veličine stanice. Inicijalni odgovor gravitacije je zamršen, ali važan za shvaćanje fizioloških promjena u svemiru. To nam nudi jedinstvenu priliku proučavati mehaničke reakcije stanica u različitim okruženjima", dodali su Amerikanci.

Iako su znanstvenici u svojem istraživanju odbacili preporuke oboljelima da putuju u svemir, misle da reakcija bolesti na promjenu uvjeta može otkriti tajnu stanica i njihovo ponašanje što bi dovelo do boljeg liječenja.

Rak štitnjače je dvadeseti najčešći u Ujedinjenom Kraljevstvu. Američki nacionalni institut za rak zabilježio je više od 60.000 novih slučajeva raka štitnjače u 2013., a od njega boluje pola milijuna Amerikanaca.

Posjeti Express