Glazba u operacijskim dvoranama ipak smeta

Davor Javorovic (PIXSELL)
Do sada se tvrdilo kako glazba tijekom operacije smiruje liječnike, no novo istraživanje pokazalo je niz drukčijih rezultata
Vidi originalni članak

Treba li biti glazbe u operacijskim dvoranama ili ne? Novo istraživanje objavljeno u Journal of Advanced Nursing donosi ocjenu kako ona može ometati liječnike dok rade jer dok svira, osoblju se često i po nekoliko puta, primjerice, mora ponoviti što da radi, odnosno koji instrument treba dodati.   

Znanstvenici su promatrali 20 snimki operacija u dvije britanske bolnice u kojima su kamere bile postavljene na strateška mjesta uokolo operacijske dvorane. Promatrala se verbalna i neverbalna komunikacija između osoblja, piše BBC.   

Glazba je svirala na 16 od 20 promatranih snimaka, a u 35 snimljenih sati pokazalo se kako obično stariji liječnici u timu odlučuju o tome hoće li u pozadini biti glazbe, a ne medicinske sestre. 

Plesna glazba s basevima i bubnjevima često je glasna, a uz popularne pjesme teško je i razgovarati. 

U nekoliko slučajeva, medicinske sestre su se borile s glazbom kako bi čule upute kirurga, a tijekom jedne operacije sestra je zamolila da se glazba ugasi jer joj je bilo teško brojati koliko briseva mora napraviti. 

No, s Royal College of Surgeons kažu kako taj problem nije rasprostranjen u državnim bolnicama, ali poručuju kako glazba tijekom operacija ne smije biti uznemirujuća te da brojne studije sugeriraju kako upravo ona pomaže kirurzima da ostanu mirni i usredotočeni na ono što rade.  

"Glazba može biti od pomoći osoblju koje radi u operacijskim dvoranama u kojima je često puno pozadinske buke kao i drugih uznemirujućih stvari, pa može poboljšati koncentraciju", kaže voditeljica istraživanja Sharon-Marie Weldon iz Odjela za Operacije i rakove u Imperial College London te napominje kako bi se unutar operacijskih timova više trebalo raspravljati o vrsti i glasnoći glazbe.

Posjeti Express