Znanost
177 prikaza

Glazba u operacijskim dvoranama ipak smeta

Bolnica
Davor Javorovic (PIXSELL)
Do sada se tvrdilo kako glazba tijekom operacije smiruje liječnike, no novo istraživanje pokazalo je niz drukčijih rezultata

Treba li biti glazbe u operacijskim dvoranama ili ne? Novo istraživanje objavljeno u Journal of Advanced Nursing donosi ocjenu kako ona može ometati liječnike dok rade jer dok svira, osoblju se često i po nekoliko puta, primjerice, mora ponoviti što da radi, odnosno koji instrument treba dodati.   

Znanstvenici su promatrali 20 snimki operacija u dvije britanske bolnice u kojima su kamere bile postavljene na strateška mjesta uokolo operacijske dvorane. Promatrala se verbalna i neverbalna komunikacija između osoblja, piše BBC.   

Glazba je svirala na 16 od 20 promatranih snimaka, a u 35 snimljenih sati pokazalo se kako obično stariji liječnici u timu odlučuju o tome hoće li u pozadini biti glazbe, a ne medicinske sestre. 

Plesna glazba s basevima i bubnjevima često je glasna, a uz popularne pjesme teško je i razgovarati. 

U nekoliko slučajeva, medicinske sestre su se borile s glazbom kako bi čule upute kirurga, a tijekom jedne operacije sestra je zamolila da se glazba ugasi jer joj je bilo teško brojati koliko briseva mora napraviti. 

No, s Royal College of Surgeons kažu kako taj problem nije rasprostranjen u državnim bolnicama, ali poručuju kako glazba tijekom operacija ne smije biti uznemirujuća te da brojne studije sugeriraju kako upravo ona pomaže kirurzima da ostanu mirni i usredotočeni na ono što rade.  

"Glazba može biti od pomoći osoblju koje radi u operacijskim dvoranama u kojima je često puno pozadinske buke kao i drugih uznemirujućih stvari, pa može poboljšati koncentraciju", kaže voditeljica istraživanja Sharon-Marie Weldon iz Odjela za Operacije i rakove u Imperial College London te napominje kako bi se unutar operacijskih timova više trebalo raspravljati o vrsti i glasnoći glazbe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.