Znanstvenici otkrili kad je najbolje vrijeme za pauzu na poslu

Thinkstock
Za sve postoji savršeno mjesto, ali i vrijeme, pa tako i za pauzu na poslu
Vidi originalni članak

Postoji li idealno vrijeme kada biste trebali napraviti predah na poslu? Upravo na to pitanje pokušali su odgovoriti psiholozi s Baylor Sveučilišta koji su promatrali 95 radnika tijekom radnoga tjedan te dokumentirali i ocjenjivali svaku stanku koju su uzeli. 

Pauzu su pri tome definirali kao „bilo koje vrijeme, formalno ili neformalno, tijekom radnog dana, u kojemu relevantni radni zadaci nisu potrebni ili očekivani, uključujući, ali ne i ograničavajući, pauzu za ručak, kavu, pregledavanje provatnog maila ili druženje s ostalim kolegama, ali ne i pauze koje uključuju odlazak u kupaonicu“. 

Znanstvenici su na taj način prikupili 959 izvještaja, koji su pokazali da osobe imaju u prosjeku dvije pauze dnevno. A bit onoga što su otkrili saželi su u slijedeće točke:

1. Sredina jutra najbolje je vrijeme za predah. Umjesto sprinta kroz prijepodnevni rad, bolje se nagradite ležernim ručkom koji će vam vratiti energiju, koncentraciju i motivaciju. Sudionici istraživanja izvijestili su ad imaju više zdravstvenih problema te da im je lošije ako predah uzmu kasnije. 

2. Napravite nešto u čemu ćete uživati. Ako radite na dodjeljenom zadatku, a niste uzeli predah, u redu je da se 'pozabavite' s aktivnosti povezanom s poslom, sve dok je riječ o nečemu što ste sami odabrali i u čemu uživate. 

3. Bolji odmor = bolje zdravlje = bolja pozicija na poslu. Radnici koji uzmu ugodnu stanku sredinom jutra manje se žale na bolove u tijelu, primjerice na glavobolju, naprezanje očiju ili bol u leđima, jer rjeđe pate od sagorijevanja, ali i prijavljuju veću razinu zadovoljstva poslom.

4. Bitna je kvantiteta.. Radnici koji uzimaju kraće, ali češće pauze, imaju više energije i motiviraniji su od kolega koji čuvaju svoju pauzu za jedan dulji predah. Ipak, znanstvenici nisu identificirali nikakvu čarobnu duljinu vremena idealnog za pauzu, piše Business Insider.

Posjeti Express