Znanost
221 prikaza

Znanstvenici otkrili kad je najbolje vrijeme za pauzu na poslu

Žena se proteže na poslu
Thinkstock
Za sve postoji savršeno mjesto, ali i vrijeme, pa tako i za pauzu na poslu

Postoji li idealno vrijeme kada biste trebali napraviti predah na poslu? Upravo na to pitanje pokušali su odgovoriti psiholozi s Baylor Sveučilišta koji su promatrali 95 radnika tijekom radnoga tjedan te dokumentirali i ocjenjivali svaku stanku koju su uzeli. 

Pauzu su pri tome definirali kao „bilo koje vrijeme, formalno ili neformalno, tijekom radnog dana, u kojemu relevantni radni zadaci nisu potrebni ili očekivani, uključujući, ali ne i ograničavajući, pauzu za ručak, kavu, pregledavanje provatnog maila ili druženje s ostalim kolegama, ali ne i pauze koje uključuju odlazak u kupaonicu“. 

Znanstvenici su na taj način prikupili 959 izvještaja, koji su pokazali da osobe imaju u prosjeku dvije pauze dnevno. A bit onoga što su otkrili saželi su u slijedeće točke:

Zaposleni ljudi | Author: Thinkstock Thinkstock

1. Sredina jutra najbolje je vrijeme za predah. Umjesto sprinta kroz prijepodnevni rad, bolje se nagradite ležernim ručkom koji će vam vratiti energiju, koncentraciju i motivaciju. Sudionici istraživanja izvijestili su ad imaju više zdravstvenih problema te da im je lošije ako predah uzmu kasnije. 

2. Napravite nešto u čemu ćete uživati. Ako radite na dodjeljenom zadatku, a niste uzeli predah, u redu je da se 'pozabavite' s aktivnosti povezanom s poslom, sve dok je riječ o nečemu što ste sami odabrali i u čemu uživate. 

3. Bolji odmor = bolje zdravlje = bolja pozicija na poslu. Radnici koji uzmu ugodnu stanku sredinom jutra manje se žale na bolove u tijelu, primjerice na glavobolju, naprezanje očiju ili bol u leđima, jer rjeđe pate od sagorijevanja, ali i prijavljuju veću razinu zadovoljstva poslom.

4. Bitna je kvantiteta.. Radnici koji uzimaju kraće, ali češće pauze, imaju više energije i motiviraniji su od kolega koji čuvaju svoju pauzu za jedan dulji predah. Ipak, znanstvenici nisu identificirali nikakvu čarobnu duljinu vremena idealnog za pauzu, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.