Je li nam grobnica kraljice Nefertiti cijelo vrijeme bila pred nosom?

Wikipedia
Mnogi ovu grobnicu prozivaju potencijalno najvećim arheološkim otkrićem u povijesti
Vidi originalni članak

Kraljica Nefertiti fascinirala je i zbunjivala drevne Egipćane u jednakoj mjeri.

Legendarna ljepotica vladala je uz faraona Eknatona u 14. stoljeću prije Krista. Tijekom svoje vladavine dosegla je status kao ikona moći i elegancije.

Unatoč njezinom značaju u drevnoj egipatskoj povijesti, njezino počivalište je ostalo tajnom. No pojavila se nova teorija koju je osmislio vodeći povjesničar, koji tvrdi da je napokon otkrivena njezina grobnica.

Nicholas Reeves, arheolog sa Sveučilišta u Arizoni, iznio je hrabre tvrdnje da vjeruje da je ona položena ispod Tutankamonove grobnice. Faronovu grobnicu pronašao je u potpunosti očuvanu i netaknutu istraživač Howard Carter 1922. godine.

To je ostala jedina faraonska grobnica u takvom stanju i pokazala se blagom za povjesničare i arheologe.

Tamo je naime otkriveno više od 5.000 artefakata, uključujući kola, glazbene instrumente i odjeću. A Reeves vjeruje da grobnica sadrži još jednu tajnu tvrdeći da se unutar zidina nalazi i Nefertitino počivalište.

Vjeruje se da je tijelo poznato kao 'mlađa dama' Nefertiti, ako se dokaže da je ona bila i Tutankamonova majka, budući da je pronađena mumija biološka majka kralja dječaka, što je moguće budući da je kraljica bila rođakinja Tutankamonovog oca.

Nakon pregledavanja slika u visokoj rezoluciji, Reeves vjeruje da postoje dva tajna prolaza koji su pokriveni ali se naziru ispod pukotina.

U nedavno objavljenom radu, prozvanom 'Pokop Neferetiti?', on iznosi svoje mišljenje da bi jedan od prolaza mogao sadržavati spremište, dok bi drugi mogao sakrivati Nefertitinu grobncu. A ako je u pravu, moglo bi to biti najveće arheološko otkriće u povijesti, piše Independent.

Posjeti Express