Znanost
2270 prikaza

Je li nam grobnica kraljice Nefertiti cijelo vrijeme bila pred nosom?

Tutankamonova grobnica
Wikipedia
Mnogi ovu grobnicu prozivaju potencijalno najvećim arheološkim otkrićem u povijesti

Kraljica Nefertiti fascinirala je i zbunjivala drevne Egipćane u jednakoj mjeri.

Legendarna ljepotica vladala je uz faraona Eknatona u 14. stoljeću prije Krista. Tijekom svoje vladavine dosegla je status kao ikona moći i elegancije.

Unatoč njezinom značaju u drevnoj egipatskoj povijesti, njezino počivalište je ostalo tajnom. No pojavila se nova teorija koju je osmislio vodeći povjesničar, koji tvrdi da je napokon otkrivena njezina grobnica.

Neferetiti | Author: Wikipedia Wikipedia

Nicholas Reeves, arheolog sa Sveučilišta u Arizoni, iznio je hrabre tvrdnje da vjeruje da je ona položena ispod Tutankamonove grobnice. Faronovu grobnicu pronašao je u potpunosti očuvanu i netaknutu istraživač Howard Carter 1922. godine.

To je ostala jedina faraonska grobnica u takvom stanju i pokazala se blagom za povjesničare i arheologe.

Tamo je naime otkriveno više od 5.000 artefakata, uključujući kola, glazbene instrumente i odjeću. A Reeves vjeruje da grobnica sadrži još jednu tajnu tvrdeći da se unutar zidina nalazi i Nefertitino počivalište.

Vjeruje se da je tijelo poznato kao 'mlađa dama' Nefertiti, ako se dokaže da je ona bila i Tutankamonova majka, budući da je pronađena mumija biološka majka kralja dječaka, što je moguće budući da je kraljica bila rođakinja Tutankamonovog oca.

Nakon pregledavanja slika u visokoj rezoluciji, Reeves vjeruje da postoje dva tajna prolaza koji su pokriveni ali se naziru ispod pukotina.

U nedavno objavljenom radu, prozvanom 'Pokop Neferetiti?', on iznosi svoje mišljenje da bi jedan od prolaza mogao sadržavati spremište, dok bi drugi mogao sakrivati Nefertitinu grobncu. A ako je u pravu, moglo bi to biti najveće arheološko otkriće u povijesti, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.