Je li ovo dokaz reinkarnacije? I znanstvenici vjeruju da je moguća

Themoviedb.org
Iako će većina odbiti ideju reinkarnacije kao mogućnosti, postoje brojni priznati znanstvenici koji je istražuju, a neki od njih čvrsto vjeruju kako je smrt samo iluzija
Vidi originalni članak

- Prema teoriji biocentrizma, smrt je samo iluzija koju stvara naša svijest - kaže Robert Lanza, profesor na Medicinskom fakultetu u Sjevernoj Karolini.

Objašnjava kako u tom slučaju smrt nije konačna kao što pretpostavljamo, a vrijeme i prostor su samo konstrukti našeg mozga, a njegovo razmišljanje podupiru i neki drugi znanstvenici koji vjeruju u reinkarnaciju. 

Primjerice, dr. Helen Wambach kaže kako ona ne vjeruje u reinkarnaciju, već zna da ona postoji, a istraživanjem te tematike bave se brojna znanstvena djela prvenstveno fokusirana na sjećanja ljudi o prošlim životima te iskustvima bliskim smrti. Dr. Ian Stevenson jedan je od onih koji čvrsto vjeruje u reinkarnaciju te je autor brojnih studija i knjiga sa spontanim sjećanjima na reinkarnaciju, najviše kod male djece. Istim se bavio i Jim B. Tucker koji je u svojoj knjizi "Život prije života" objedinio 40 godina znanstvenih istraživanja na djeci.

Pogledajte zanimljiv video na tu temu:

Jedna od najzanimljivij studija o reinkarnaciji svakako je ona dr. Iana Stevensona "Children of Myanmar Who Behave like Japanese Soldiers: A Possible Third Element in Personality" u kojem čak 750 djece iz Mijanmara tvrde kako se sjećaju prošlih života u kojima su bili japanski vojnici. Neki od njih i govore japanski koji nisu imali gdje naučiti, a nitko od djece nije želio iznositi specifične podatke misija u kojima su navodno sudjelovali, kao da i dalje poštuju kodeks odanosti. Ponašanje te djece također je ocjenjeno kao bizarno - generalno slabo podnose vrućinu i vlagu u svojoj državi, imaju ogroman prag tolerancije na bol, imaju otpor prema svojim sunarodnjacima i samoj zemlji i privlači ih sve što ima veze s Japanom.

Znanstvenica Antonia Mills odredila je tri ključna kriterija kod ocjenjivanja slučajeva navodne reinkarnacije, kako bi mogli provjeriti jesu li pravi, osobito u slučajevima male djece koja se najčešće izučavaju:

  • 1. Ono što dijete govori ne smije biti naučeno ili instruirano od strane nekog drugog.
  • 2. Dijete mora imati određena zanimanja i vještine koje nije moglo naučiti u dosadašnjem životu (primjerice poznavanje stranih jezika, sviranje arhaičnih instrumenata itd.)
  • 3. Potreban je detaljan pregled urođenih biljega poput madeža ili defekta koji odgovaraju ranama ili oznakama iz prošlog života kako bi se isključila mogućnost prevare.
Posjeti Express