Znanost
2960 prikaza

Je li ovo dokaz reinkarnacije? I znanstvenici vjeruju da je moguća

Ilustracija smrt i preobrazbe
Themoviedb.org
Iako će većina odbiti ideju reinkarnacije kao mogućnosti, postoje brojni priznati znanstvenici koji je istražuju, a neki od njih čvrsto vjeruju kako je smrt samo iluzija

- Prema teoriji biocentrizma, smrt je samo iluzija koju stvara naša svijest - kaže Robert Lanza, profesor na Medicinskom fakultetu u Sjevernoj Karolini.

Objašnjava kako u tom slučaju smrt nije konačna kao što pretpostavljamo, a vrijeme i prostor su samo konstrukti našeg mozga, a njegovo razmišljanje podupiru i neki drugi znanstvenici koji vjeruju u reinkarnaciju. 

Primjerice, dr. Helen Wambach kaže kako ona ne vjeruje u reinkarnaciju, već zna da ona postoji, a istraživanjem te tematike bave se brojna znanstvena djela prvenstveno fokusirana na sjećanja ljudi o prošlim životima te iskustvima bliskim smrti. Dr. Ian Stevenson jedan je od onih koji čvrsto vjeruje u reinkarnaciju te je autor brojnih studija i knjiga sa spontanim sjećanjima na reinkarnaciju, najviše kod male djece. Istim se bavio i Jim B. Tucker koji je u svojoj knjizi "Život prije života" objedinio 40 godina znanstvenih istraživanja na djeci.

Pogledajte zanimljiv video na tu temu:

Jedna od najzanimljivij studija o reinkarnaciji svakako je ona dr. Iana Stevensona "Children of Myanmar Who Behave like Japanese Soldiers: A Possible Third Element in Personality" u kojem čak 750 djece iz Mijanmara tvrde kako se sjećaju prošlih života u kojima su bili japanski vojnici. Neki od njih i govore japanski koji nisu imali gdje naučiti, a nitko od djece nije želio iznositi specifične podatke misija u kojima su navodno sudjelovali, kao da i dalje poštuju kodeks odanosti. Ponašanje te djece također je ocjenjeno kao bizarno - generalno slabo podnose vrućinu i vlagu u svojoj državi, imaju ogroman prag tolerancije na bol, imaju otpor prema svojim sunarodnjacima i samoj zemlji i privlači ih sve što ima veze s Japanom.

Znanstvenica Antonia Mills odredila je tri ključna kriterija kod ocjenjivanja slučajeva navodne reinkarnacije, kako bi mogli provjeriti jesu li pravi, osobito u slučajevima male djece koja se najčešće izučavaju:

  • 1. Ono što dijete govori ne smije biti naučeno ili instruirano od strane nekog drugog.
  • 2. Dijete mora imati određena zanimanja i vještine koje nije moglo naučiti u dosadašnjem životu (primjerice poznavanje stranih jezika, sviranje arhaičnih instrumenata itd.)
  • 3. Potreban je detaljan pregled urođenih biljega poput madeža ili defekta koji odgovaraju ranama ili oznakama iz prošlog života kako bi se isključila mogućnost prevare.
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.