Jesu li Kinezi zapravo potomci drevnih Egipćana?

Thinkstock
Kineske vlasti ulažu velike napore kako bi odgovorili na pitanje koje sve više zanima prosječnu kinesku javnost
Vidi originalni članak

Jedne hladne nedjelje u ožujku ove godine, kineski geokemičar Sun Weidong držao je otvoreno predavanje na sveučilištu u milijunskom gradu Heifei. Iako se na prvu ruku može činiti kao neopisivo dosadno predavanje, Sun je pokrenuo raspravu koja bi mogla iz temelja promijeniti kineski identitet.

Stari kineski povjesničari govorili su o počecima kineske države u carstvu Xia za koje se pretpostavlja da su bili prva kineska dinastija između 2070. i 1600. godine prije nove ere. "Rijeka teče sjeverno gdje se dijeli i postaje devet rijeka", rekao je Sun na tom predavanju citirajući povjesničara Sima Qiana.

Sun je zaključio da zasigurno nije riječ o kineskoj Žutoj rijeci koja teče prema istoku. Upitao je publiku znaju li neku veliku rijeku koja teče prema sjeveru. Netko je spomenuo Nil, a publika je počela iznenađeno komentirati činjenicu da prastari tekstovi bolje opisuju Egipat nego Kinu. Ricardo Lewis, dopisnik uglednog Foreign Policya bio je na tom predavanju i opisao je reakciju publike. "Gledao sam ljude kako se počinju smješkati i žamoriti o svemu tome", priča Lewis.

Već godinu dana Sun, poznati i nagrađivani znanstvenik, izaziva žustre rasprave tvrdnjama da začetnici kineske civilizacije nisu bili Kinezi već doseljenici iz Egipta. U devedesetima je Sun došao do takvog zaključka nakon što je proučavao ostatke arheoloških ostataka brončanog nakita. Ostao je nemalo iznenađen kada je shvatio da kemijski sastav kineske bronce više liči bronci iz Egipta nego domaćoj, kineskoj, rudi. 

I ideja o stvarnom kineskom porijeklu, ali i društvene kontroverze koje Sunovo istraživanje izaziva, potječe iz jednog dosta jednostavnog problema. Naime, više od stoljeća kineski znanstvenici bezuspješno pokušavaju otkriti otkud potječu kineski narodi.

Sun tvrdi da je kineska tehnologija iz brončanog doba došla morskim putem. Dugo vremena je vladalo uvjerenja da je ta tehnologija zapravo došlo Putem svile beskrajnih ravnica središnje Azije. S druge strane, Sun tvrdi da su broncu u Kinu donijeli narod Hiksos, koji je svojevremeno vladao Egiptom u 17. i 16. stoljeću p.n.e.. Hiksosi su bili narod porijeklom iz zapadne Azije, a na kraju su svrgnuti s vlasti.

Budući su oni bili poznati brodograditelji, Sun je zaključio da postoji realna mogućnost da su barem neki Hiksosi plovili do obale Kine. Uostalom, Hiksosi su imali domaće biljke i životinje, broncu, kočije i pismo. Sve to su imali ranije nego što arheološki nalazi ukazuju da su Kinezi dostigli tu razinu tehnologije.

Kineska javnost dosta je otvoreno prihvatila Sunove gotovo nevjerojatne teze, ali akademska zajednica još uvijek je čvrsto uvjerena da je sva tehnologija polako ušla u Kinu kulturnom razmjenom srednjoazijskim stepama.

Usprkos konsenzusu znanstvenika, romantično viđenje starog Egipta teško će nestati iz javnosti, uvjeren je Lewis. Vidjelo se to i tijekom posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Egiptu u siječnju ove godine. Tada je egipatskog kolegu Abdel Fattaha el-Sisija pozdravio egipatskom poslovicom: "Jednom kada se napiješ vode iz Nila, suđeno ti je da se vratiš".

Posjeti Express