Mumije: Otkrili cijelu obitelj faraonovog zlatara

MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL
Ljudi čije su ostatke arheolozi pronašli, živjeli su prije između 3000 i 3500 godina
Vidi originalni članak

Arheolozi u Egiptu otkrili su grob faraonskog zlatara u kojem su pronašli mumije jedne žene i njeno dvoje djece. Grob potječe iz razdoblja Novog kraljevstva (od 16. do 11. stoljeća prije Nove ere) i nalazi se u gradu Luxor uz Nil, 700 kilometara južno od Kaira. Zlatar kojem grob pripada zvao se Amenemhat i zasad je nepoznato da li statua pronađena u grobu ima veze s njim, kao i druge tri mumije, odnosno je li riječ o njegovoj obitelji.

Medicinsko blago Otkriveno kako su drevni pijani Egipćani liječili mamurluk

Egipatsko ministarstvo za antikvitete objavilo je da je majka umrla u dobi od oko 50 godina, kao i to da su u njenim kostima pronađeni tragovi bakterijske bolesti. Tijela njena dva sina također su očuvani u dobrom stanju. Pred arheolozima je veliki posao. "Pronašli smo mnoštvo predmeta u grobu i izvan njega; mumije, sanduke, pogrebne maske, nakit i kipove", kazao je ministar Khlaed al-Anani.

Egipatske vlasti vjeruju da ih otkriće ovog groba, zlatara iz doba u kojem se štovalo božanstvo Amun, može voditi do otkrića niza drugih nekrokopola na lokalitetu Draa Abul Naga, poznatom po i čuvenom po mnoštvu hramova i mjesta za sahranjivanje mrtvih pripadnika elita iz starog Egipta.

Arheolozi su naišli na pravi "detektivski trag", na nekoliko drugih imena po predmetima koje su pronašli tako da sad slijedi potraga po okolnom području i za njihovim grobovima. "Vjerujem i nadam se da ćemo iskapanja nastaviti u sezoni koja dolazi. Bit ćemo jako sretni ako pronađemo još jedan ili dva groba u području u kojem ih se nalazi četiri."

Posjeti Express