Znanost
14749 prikaza

Mumije: Otkrili cijelu obitelj faraonovog zlatara

Mumije pronađene u rujnu 2017. kod Luxora
MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL
Ljudi čije su ostatke arheolozi pronašli, živjeli su prije između 3000 i 3500 godina

Arheolozi u Egiptu otkrili su grob faraonskog zlatara u kojem su pronašli mumije jedne žene i njeno dvoje djece. Grob potječe iz razdoblja Novog kraljevstva (od 16. do 11. stoljeća prije Nove ere) i nalazi se u gradu Luxor uz Nil, 700 kilometara južno od Kaira. Zlatar kojem grob pripada zvao se Amenemhat i zasad je nepoznato da li statua pronađena u grobu ima veze s njim, kao i druge tri mumije, odnosno je li riječ o njegovoj obitelji.

Papirus Medicinsko blago Znanost Otkriveno kako su drevni pijani Egipćani liječili mamurluk

Egipatsko ministarstvo za antikvitete objavilo je da je majka umrla u dobi od oko 50 godina, kao i to da su u njenim kostima pronađeni tragovi bakterijske bolesti. Tijela njena dva sina također su očuvani u dobrom stanju. Pred arheolozima je veliki posao. "Pronašli smo mnoštvo predmeta u grobu i izvan njega; mumije, sanduke, pogrebne maske, nakit i kipove", kazao je ministar Khlaed al-Anani.

Egipatske vlasti vjeruju da ih otkriće ovog groba, zlatara iz doba u kojem se štovalo božanstvo Amun, može voditi do otkrića niza drugih nekrokopola na lokalitetu Draa Abul Naga, poznatom po i čuvenom po mnoštvu hramova i mjesta za sahranjivanje mrtvih pripadnika elita iz starog Egipta.

Mumije pronađene u rujnu 2017. kod Luxora | Author: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL

Arheolozi su naišli na pravi "detektivski trag", na nekoliko drugih imena po predmetima koje su pronašli tako da sad slijedi potraga po okolnom području i za njihovim grobovima. "Vjerujem i nadam se da ćemo iskapanja nastaviti u sezoni koja dolazi. Bit ćemo jako sretni ako pronađemo još jedan ili dva groba u području u kojem ih se nalazi četiri."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar dudek1
    dudek1 18:53 10.Rujan 2017.

    umrli cekajuci da dodu na pregled na ct,sms stigao kasno