NASA više neće trebati rusku pomoć za slanje astronauta u svemir

SpaceX
SpaceX bi sljedeće godine trebao poslati prve astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju
Vidi originalni članak

Nakon slanja tereta na Međunarodnu svemirsku postaju, SpaceX je dobio povjerenje NASA-e za novi zadatak - prevest će prve putnike na ISS sljedeće godine.

NASA je u svibnju 2015. godine objavila slično partnerstvo s kompanijom Boeing, no zasad nema informacija kada će ova tvrtka poslati prve astronaute u svemir.

NASA je u rujnu 2014. godine potpisala 2,6 milijardi dolara vrijedan ugovor sa SpaceX-om i 4,2 milijardi vrijedan ugovor s Boeingom. Slanje astronauta na ISS uz partnerstvo s američkim kompanijama značit će da se NASA više ne mora oslanjati na Rusiju kako bi slali astronaute na ISS.

SpaceX-u će ovo biti prvi putnici na letjelici jer su dosad prevozili samo teret. Namjeravaju koristiti Falcon 9 raketu i Dragon letjelicu, koja će vjerojatno prevoziti 4 astronauta i oko 100 kilograma opreme. 

"Ovo će biti Dragonov prvi let s ljudskom posadom i svi u SpaceX-u jako smo ponosni. Dragon je jedna od najsigurnijih i pouzdanijih letjelica ikada. Počašćeni smo što možemo ponuditi ovu tehnologiju NASA-i i našoj zemlji", rekla je Gwynne Shotwell iz SpaceX-a.

Kathy Lueders iz NASA-e napomenula je važnost ove misije. Naime, sada kad se NASA može osloniti na dvije američke kompanije za slanje astronauta u svemir, ne trebaju više rusku pomoć. No, i to ovisi o NASA-inom budžetu. Ako NASA ne dobije puno financiranje za ove misije od vlade, morat će se za pomoć obratiti Rusima...

Posjeti Express