Znanost
290 prikaza

NASA više neće trebati rusku pomoć za slanje astronauta u svemir

SpaceX
SpaceX
SpaceX bi sljedeće godine trebao poslati prve astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju

Nakon slanja tereta na Međunarodnu svemirsku postaju, SpaceX je dobio povjerenje NASA-e za novi zadatak - prevest će prve putnike na ISS sljedeće godine.

NASA je u svibnju 2015. godine objavila slično partnerstvo s kompanijom Boeing, no zasad nema informacija kada će ova tvrtka poslati prve astronaute u svemir.

NASA je u rujnu 2014. godine potpisala 2,6 milijardi dolara vrijedan ugovor sa SpaceX-om i 4,2 milijardi vrijedan ugovor s Boeingom. Slanje astronauta na ISS uz partnerstvo s američkim kompanijama značit će da se NASA više ne mora oslanjati na Rusiju kako bi slali astronaute na ISS.

SpaceX-u će ovo biti prvi putnici na letjelici jer su dosad prevozili samo teret. Namjeravaju koristiti Falcon 9 raketu i Dragon letjelicu, koja će vjerojatno prevoziti 4 astronauta i oko 100 kilograma opreme. 

"Ovo će biti Dragonov prvi let s ljudskom posadom i svi u SpaceX-u jako smo ponosni. Dragon je jedna od najsigurnijih i pouzdanijih letjelica ikada. Počašćeni smo što možemo ponuditi ovu tehnologiju NASA-i i našoj zemlji", rekla je Gwynne Shotwell iz SpaceX-a.

Kathy Lueders iz NASA-e napomenula je važnost ove misije. Naime, sada kad se NASA može osloniti na dvije američke kompanije za slanje astronauta u svemir, ne trebaju više rusku pomoć. No, i to ovisi o NASA-inom budžetu. Ako NASA ne dobije puno financiranje za ove misije od vlade, morat će se za pomoć obratiti Rusima...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.