Neriješeni misterij antičke utvrde usred Sibira

Wikipedia Creative Commons
Stara je kao Dioklecijanova palača, samo što je usred jezera i usred ničega
Vidi originalni članak

Građevina stara 1300 godina koja podsjeća na tvrđavu na jezeru Tere-Khol na samom jugu Sibira već godinama zbunjuje stručnjake, piše Newsweek. Ovaj antički kompleks predstavlja najmisterioznije arheološko nalazište u Rusiji. Na prvi pogled čini se da je u pitanju antička tvrđava s visokim zidinama zamišljenima da spriječe neprijatelje da uđu. Drugi znanstvenici smatraju da je u pitanju i ljetnja palača, samostan, memorijalno zdanje, ritualni centar ili astronomski opservatorij.

Čini se da i nakon cijelog stoljeća otkako je zdanje otkriveno, stručnjaci nisu bliži rješenju tajne ovih ruševina. Nalazište je poznato pod imenom Por Bajin što u prijevodu znači "glinena kuća". Nalazi se na otočiću usred jezera u Tuvi u Sibiru, samo 32 kilometra od granice s Mongolijom. Iako su prva istraživanja obavljena jođ krajem 19. i sredinom 20. stoljeća, ozbiljnija istraživanja počela su tek 2007. godine.

Smatra se da su je izgradili Ujguri u osmom stoljeću, u stilu kineske gradnje, ali nema dokaza o tome da je ovdje netko stalno živio dulje vrijeme. Smatra se da je napuštena nakon kraćeg korištenja. Vanjski zidovi uzdižu se do visine od 12 metara, a unutrašnji su visoki metar i pol.

Božić na -50 Najhladnije mjesto na svijetu: Tu živi 500 ljudi

Građevina ima pravilan četverokutni oblik i precizno definiran raspored u unutrašnjosti koji uključuje više od 30 središnjih građevina, obiteljske kuće i sl. Dužina otoka je 240 metara, a tvrđava se prostire na površini od 3,3 hektara. Gradski ulaz se nalazi na središnjem dijelu istočnog zida, a lijevo i desno od kapije su utvrđene kule.

Kako nema nikakvog dokaza o tome na koji način su objekt grijali, smatra se da je zbog hladnoće i napušten jer bi zime u uvjetima bez grijanja na 2300 metara iznad razine mora bile nemoguće za preživljavanje. Još od kraja 19. stoljeća, Por Bajin znanstvenici povezuju s ujgurskim kaganatskim carstvom (744 - 840 g.n.e) koje je činilo nomadsko stanovništvo.

Carstvo je obuhvaćalo današnju Mongoliju i južni Sibir, ali lokacija ovog otoka je ipak bila daleko od svih naselja i trgovačkih puteva. Ovdje je pronađeno samo nekoliko predmeta kao što su glinene ploče, otisci ljudskih stopala, izblijedjeli crteži u boji, fragmenti spaljenog drveta, željezni bodež, kamena šalica, srebrna naušnica, željezni čavao, komadi crijepa. Nijedan od ovih artefakta ne daje odgovor koja je svrha građevine.

Posjeti Express