Znanost
14586 prikaza

Neriješeni misterij antičke utvrde usred Sibira

Por Bajin, napušteni grad star 1300 godina usred Sibira
1/4
Wikipedia Creative Commons
Stara je kao Dioklecijanova palača, samo što je usred jezera i usred ničega

Građevina stara 1300 godina koja podsjeća na tvrđavu na jezeru Tere-Khol na samom jugu Sibira već godinama zbunjuje stručnjake, piše Newsweek. Ovaj antički kompleks predstavlja najmisterioznije arheološko nalazište u Rusiji. Na prvi pogled čini se da je u pitanju antička tvrđava s visokim zidinama zamišljenima da spriječe neprijatelje da uđu. Drugi znanstvenici smatraju da je u pitanju i ljetnja palača, samostan, memorijalno zdanje, ritualni centar ili astronomski opservatorij.

Čini se da i nakon cijelog stoljeća otkako je zdanje otkriveno, stručnjaci nisu bliži rješenju tajne ovih ruševina. Nalazište je poznato pod imenom Por Bajin što u prijevodu znači "glinena kuća". Nalazi se na otočiću usred jezera u Tuvi u Sibiru, samo 32 kilometra od granice s Mongolijom. Iako su prva istraživanja obavljena jođ krajem 19. i sredinom 20. stoljeća, ozbiljnija istraživanja počela su tek 2007. godine.

Smatra se da su je izgradili Ujguri u osmom stoljeću, u stilu kineske gradnje, ali nema dokaza o tome da je ovdje netko stalno živio dulje vrijeme. Smatra se da je napuštena nakon kraćeg korištenja. Vanjski zidovi uzdižu se do visine od 12 metara, a unutrašnji su visoki metar i pol.

Maarten Takens u Ojmjakonu Božić na -50 Life Najhladnije mjesto na svijetu: Tu živi 500 ljudi

Građevina ima pravilan četverokutni oblik i precizno definiran raspored u unutrašnjosti koji uključuje više od 30 središnjih građevina, obiteljske kuće i sl. Dužina otoka je 240 metara, a tvrđava se prostire na površini od 3,3 hektara. Gradski ulaz se nalazi na središnjem dijelu istočnog zida, a lijevo i desno od kapije su utvrđene kule.

Kako nema nikakvog dokaza o tome na koji način su objekt grijali, smatra se da je zbog hladnoće i napušten jer bi zime u uvjetima bez grijanja na 2300 metara iznad razine mora bile nemoguće za preživljavanje. Još od kraja 19. stoljeća, Por Bajin znanstvenici povezuju s ujgurskim kaganatskim carstvom (744 - 840 g.n.e) koje je činilo nomadsko stanovništvo.

Carstvo je obuhvaćalo današnju Mongoliju i južni Sibir, ali lokacija ovog otoka je ipak bila daleko od svih naselja i trgovačkih puteva. Ovdje je pronađeno samo nekoliko predmeta kao što su glinene ploče, otisci ljudskih stopala, izblijedjeli crteži u boji, fragmenti spaljenog drveta, željezni bodež, kamena šalica, srebrna naušnica, željezni čavao, komadi crijepa. Nijedan od ovih artefakta ne daje odgovor koja je svrha građevine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.