Nevjerojatno: Čep šampanjca leti brzinom aviona F-16

Getty images
Plinovi izlaze iz staklenke brzinom kojom ise spušni plinovi izbacuju iz slavnog lovca Fighting Falcona, a fizika je u osnovi ista
Vidi originalni članak

Francuski znanstvenici koji su proučavali fiziku šumećeg alkohola došli su do jednog neobičnog i zanimljivog zaključka - mjehurići koji izlaze iz otvorene boce šampanjca to čine pri brzinama koje se mogu vidjeti kod ispuha aviona, piše Popular Mechanics.

To su identificirali uz pomoć brzih kamera, snimajući boce šampanjca pohranjene na raznim temperaturama kako bi analizirali što se događati nakon vađenja čepova.

U milisekundama nakon otvaranja boce, plinovi se iz nje emitiraju tako brzo da formiraju zamrzavajući udarni val nazvan Machov disk, sličan onome koji se nalazi kod ispusta zrakoplova i raketa, kaže istraživanje objavljeno u časopisu Science Advances.

Umjetnici Riješen misterij gigantskog penisa na nebu

- Naš je cilj bio razumjeti što se događa tijekom snažne dekompresije plinova odmah nakon iskakanja plutenog čepa, a fenomenološka povezanost sa zrakoplovnim inženjerstvom pravo je iznenađenje - kaže fizičar Gérard Liger-Belair sa Sveučilišta Reims.

Koliko se brzo ovi plinovi oslobađaju? Liger-Belair kaže da plinovi iz boce mogu dostići brzinu do Mach 2 - dvostruko veću brzinu zvuka. Ti nadzvučni plinovi pokreću se ekstremnim promjenama tlaka u boci.

Tijekom fermentacije otopljeni mjehurići plinova ugljičnog dioksida formiraju se u tekućini. Ti otopljeni mjehurići plina zadržavaju se u tekućini pod tlakom plina ugljičnog dioksida u vratu boce šampanjca. Kad čep iskoči, sav taj plin se oslobađa.

Količina tlaka u boci ovisi o temperaturi na kojoj se boca drži. Liger-Belair i njegov tim otkrili su da ako se boca šampanjca pohrani na 20 stupnjeva Celzijusa, tlak u njemu raste do 7,5 bara. Ako boca dosegne temperaturu od otprilike 30 Celzijusa, tlak u boci može porasti na 10,2 bara.

Kad se pusti pritisak, temperatura ugljičnog dioksida izbačenog iz boce (i vodene pare u blizini) pada, a plinovi se kondenziraju u maglu. To se događa zbog pojave koja se naziva adijabatsko hlađenje. Kako se volumen plina povećava, njegova temperatura opada. 

Liger-Belair kaže da je glavni izazov bio snimanje snimaka otvaranja šampanjca i izlaska čepa. On i njegov tim često koriste snimke velike brzine za proučavanje fizike svakodnevnih predmeta, a prethodno su objavili rad koji proučava fiziku pucanja mjehurića šampanjca.

Posjeti Express