Znanost
796 prikaza

Nevjerojatno: Čep šampanjca leti brzinom aviona F-16

Otvaranje boce šampanjca
Getty images
Plinovi izlaze iz staklenke brzinom kojom ise spušni plinovi izbacuju iz slavnog lovca Fighting Falcona, a fizika je u osnovi ista

Francuski znanstvenici koji su proučavali fiziku šumećeg alkohola došli su do jednog neobičnog i zanimljivog zaključka - mjehurići koji izlaze iz otvorene boce šampanjca to čine pri brzinama koje se mogu vidjeti kod ispuha aviona, piše Popular Mechanics.

To su identificirali uz pomoć brzih kamera, snimajući boce šampanjca pohranjene na raznim temperaturama kako bi analizirali što se događati nakon vađenja čepova.

U milisekundama nakon otvaranja boce, plinovi se iz nje emitiraju tako brzo da formiraju zamrzavajući udarni val nazvan Machov disk, sličan onome koji se nalazi kod ispusta zrakoplova i raketa, kaže istraživanje objavljeno u časopisu Science Advances.

"Nebeski penis" Umjetnici Life Riješen misterij gigantskog penisa na nebu

- Naš je cilj bio razumjeti što se događa tijekom snažne dekompresije plinova odmah nakon iskakanja plutenog čepa, a fenomenološka povezanost sa zrakoplovnim inženjerstvom pravo je iznenađenje - kaže fizičar Gérard Liger-Belair sa Sveučilišta Reims.

Koliko se brzo ovi plinovi oslobađaju? Liger-Belair kaže da plinovi iz boce mogu dostići brzinu do Mach 2 - dvostruko veću brzinu zvuka. Ti nadzvučni plinovi pokreću se ekstremnim promjenama tlaka u boci.

Ispušni plinovi kod mlažnjaka | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Tijekom fermentacije otopljeni mjehurići plinova ugljičnog dioksida formiraju se u tekućini. Ti otopljeni mjehurići plina zadržavaju se u tekućini pod tlakom plina ugljičnog dioksida u vratu boce šampanjca. Kad čep iskoči, sav taj plin se oslobađa.

Količina tlaka u boci ovisi o temperaturi na kojoj se boca drži. Liger-Belair i njegov tim otkrili su da ako se boca šampanjca pohrani na 20 stupnjeva Celzijusa, tlak u njemu raste do 7,5 bara. Ako boca dosegne temperaturu od otprilike 30 Celzijusa, tlak u boci može porasti na 10,2 bara.

Kad se pusti pritisak, temperatura ugljičnog dioksida izbačenog iz boce (i vodene pare u blizini) pada, a plinovi se kondenziraju u maglu. To se događa zbog pojave koja se naziva adijabatsko hlađenje. Kako se volumen plina povećava, njegova temperatura opada. 

Liger-Belair kaže da je glavni izazov bio snimanje snimaka otvaranja šampanjca i izlaska čepa. On i njegov tim često koriste snimke velike brzine za proučavanje fizike svakodnevnih predmeta, a prethodno su objavili rad koji proučava fiziku pucanja mjehurića šampanjca.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:56 27.Rujan 2019.

    ovo treba za novu godinu otvoriti

  • makan1210tahi 15:10 27.Rujan 2019.

    kakve veze ima čep sa baš f16, na slici je f18, mig 21 je još brži ako baš hoće