Nevjerojatno: NASA ulovila trenutak lavine na Marsu

NASA
Godišnja doba na Marsu traju dvostruko dulje nego na Zemlji, a lavine su uobičajena pojava
Vidi originalni članak

Recoinnosance Orbiter (MRO), NASA-ine "oči" na Marsu, uspjele su uhvatiti nevjerojatan događaj uz pomoć kamere smještene na sjevernom polu tog planeta. 

Naime, svemirska je letjelica fotografirala lavinu koja za sobom podiže velik crveni oblak prašine u svibnju ove godine, ponajprije zahvaljujući svojoj HiRISE kameri.

Ono što je moguće vidjeti je posljedica lavine - ledene blokove koji se strmoglavo kotrljaju duž 500 metara dugo naličje litice, ostavljajući sve iza sebe u prašini. To je područje udaljeno samo 370 kilometara od Marsovog Sjevernog pola.

- Svakog proljeća sunce obasjava hrpu slojeva depozita na Sjevernom polu, a toplina destabilizira led i blokovi se raspadaju - objašnjava Candy Hansen sa Sveučilišta u Arizoni.

Proljeće traje šest mjeseci

Fotografija je nastala kad je MRO bio na visini od samo 318,2 km i ima rezoluciju od 32 centimetra po pikselu, piše IFL Science.

Iako je fotografski "ulov" lavine doista nevjerojatan, otapanje polarne kape Marsa je sasvim normalno. Marsova godišnja doba traju dvostruko dulje nego na Zemlji, pa tako proljeće tamo traje od ožujka te će završiti tek ovih dana.

Krater Lomonosov "Na Marsu je postojao ocean, uništio ga je tsunami"

Mars je, nakon Zemlje, najviše proučavani planet u sunčevom sustavu, a zahvaljujući robotskim promatračima uspjeli smo poboljšati naše razumijevanje njegove složenosti tijekom desetljeća istraživanja. Unatoč tome, Mars nas i dalje iznenađuje, osobito ako imamo priliku uhvatiti nešto jedinstveno poput ove lavine.

Posjeti Express