Znanost
9579 prikaza

"Na Marsu je postojao ocean, uništio ga je tsunami"

Mars
1/4
Getty images
Veliki ocean prostirao se na sjevernoj hemisferi, kažu stručnjaci, sve do tsunamija koji je razorio sve

Povijest tog planeta promatra se koliko i povijest ovog našeg, a razmišljanja i istraživanja o Marsu dovela su znanstvenike do uvjerenja kako je ovaj četvrti planet od Sunca, danas beživotan i pust, nekoć imao golemi ocean.

Posljednja studija tako tvrdi da je poput Zemlje, Mars davno prije pogodio veliki, mega tsunami kojeg je pokrenuo veliki asteroid. 

Teorija promatra i snimke zemljine transformacije od tamo negdje 65 milijuna godina u našoj povijesti, i asteroida Chicxuluba, koji je odgovoran i za izumiranje dinosaura.

Ne postoji čvrsto objašnjenje kako je taj mega tsunami djelovao na Mars, no pretpostavlja se kako je mogao stvoriti valove više i od 300 metara, piše Popular Mechanics.  

Eksplozija Challengera Ignorirali ih Life Nisu poslušali upozorenje: Ne lansirajte Challenger, grunut će

Astronom iz francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja Francois Costard glavni je autor ove studije koja tvrdi kako se taj razorni tsunami dogodio prije oko 3,5 milijardi godina na sjevernoj hemisferi. Svoje tvrdnje iznio je nakon što je u maniri pravog detektiva koji istražuje mjesto zločina pregledao cijeli planet. Studija je "obuhvatila 10 kompleksnih kratera, i njihove lokacijske i geomorfološke karakteristike" i kakav bi utjecaj imao tsunami visok poput Chryslerove zgrade

"Među njima krater Lomonosov pokazuje jedinstven topografski plan" što ga čini najvjerojatnijom metom asteroida koji je uzrokovao masivni tsunami, stoji u studiji. 

Krater je nazvan po Mihailu Vasiljeviču Lomonosovu, ruskom znanstveniku i pjesniku iz 18. stoljeća. Krater je promjera 120 metara i formiran je u razdoblju kasnog Hesperiana, uz jedinstvenu tekućinu koja se izbacuje. Samo jedan takav pronađen je na Zemlji, no ovi su krateri tipični za Mars. 

Ovaj je krater u potpunosti drugačiji od onih na Zemlji, a ponajviše, kako naglašava studija, zato što "se neki tragovi mogu objasniti samo uz upotrebu morskog konteksta upotrebljavajući prolaznu šupljinu u trenutku udara u plitki ocean". 

Tako njegova jedinstvena obilježja ukazuju na jedinstvenu kreaciju. Vijenac tog kratera koji ga okružuje, visine je slične dubini tog oceana na Marsu, a sličan je i morskim kraterima na zemlji. 

"Morska formacija Lomonosovog kratera pokazuje kako bi to mogao biti izvorni krater tsunamija", napominju znanstvenici. 

Mjesečev program SSSR-a Svemirska utrka Znanost Razlog zašto SSSR nikad nije poslao čovjeka na Mjesec

No tu sada dolazimo do problema, i paradoksa, o pitanju postojanja oceana na Marsu u tom trenutku. 

"Ocean je mogao biti u potpunosti zamrznut ubrzo nakon svoje formacije, pa je tako mogao i spriječiti formiranje događaja koji su doveli do tsunamija", napisali su znanstvenici koji nisu radili na ovoj studiji. 

"Da je bilo toplo ocean bez leda mogao je proizvesti fluvijalnu eroziju terena mnogo opsežniju nego što je ranije izviješteno", napominju. 

J. Alexis Rodriguez sa instituta u Tucsonu, Arizona koji je pomogao u otkriću tsunamija 2016. godine, također je skeptičan oko vremenskih proračuna. 

"Bilo bi to kao da sam kupio listić za lutriju u SAD-u i Kanadi, i da su oba dobitna", naglašava Rodriguez. 

Scena iz filma Gravity Tragedija Life Nestali astronauti u svemiru: Snimili njihove zadnje urlike

"Pošteno je reći da još uvijek u potpunosti ne razumijemo povijest klime na Marsu a nastavit ćemo poboljšavati modele koje koristimo", rekao je Paul Byrne koji nije bio uključen u studiju. 

Ako sve prođe u redu, znanstvenici bi priliku za istraživanje geološke povijesti planeta, mogli dobiti tijekom misije istraživanja Marsa 2020. godine. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lhj35051 12:47 07.Kolovoz 2019.

    Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 27936 eura za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam kući ponio najmanje 7645 do 9264 eura tjedno. ------- >>>>> www.WebJob33.Com

  • BESTpartizan 09:45 07.Kolovoz 2019.

    na marsu je bio ocean prije 4 milijarde godina