Otrov u vašoj kuhinji: Ima ga i u cimetu

Thinkstock
Jedna kemikalija oštećuje jetru i samo žličica cimeta dovoljna je da pređete sigurne razine dnevnog unosa
Vidi originalni članak

Za kumarin vrlo vjerojatno niste nikad ni čuli. Riječ je o kemikaliji intenzivnog mirisa i okusa pa se koristi u osobnoj kozmetici, ali i u hrani. Vrlo vjerojatno se nalazi i u vašoj kuhinji u obliku cimeta. Naime, ono što najčešće koristimo zapravo nije pravi cimet nego jeftinija zamjena nastala od kore drva cassije i sadrži puno više kumarina, oko 25.000 puta više, nego pravi cejlonski cimet. Cejlonski cimet poznat je kao ljekovita biljka i sadrži zanemarive količine kumarina, ali je i cijenom višestruko skuplji od cimeta iz kore cassije.

Sjedinjene Američke države nisu odredile sigurne razine kumarina u hrani, ali na razini Europske unije postoje preporučene maksimalne doze i samo jedna žličica jeftinog cimeta može biti dovoljno da premašite tu razinu. 

BBC s pravom postavlja pitanje koliko je zapravo opasan kumarin. Na papiru, kumarin nije rezultirao niti jednom jedinom smrću čovjeka i pojavile su se akcije za ukidanje zabrane kumarina, ali to ne otkriva čitavu priču. Naime, kumarin je otrovan za jetru koja je glavna i odgovorna za čišćenje ostalih otrova iz tijela. Istini za volju, jetra je iznimno otporna, ali kako dokazuje ciroza jetre, nije neuništiva. 

"Problem je što nećete shvatiti da ste došli do toksičnih razina kad jedete previše, učinak se skuplja tijekom godina", rekao je Dirk Lachenmeier iz njemačkog laboratorija za istraživanje kemikalija. Za ogromnu većinu ljudi trenutačni limiti unosa su vjerojatno i previše oprezni zato što ljudski organizam koristi određen enzime za sigurnu razgradnju kumarina. Međutim, određen broj ljudi ne posjeduje te enzime i praktički je nemoguće unaprijed saznati je li kumarin siguran za vas.

Posjeti Express