Znanost
10331 prikaza

Otrov u vašoj kuhinji: Ima ga i u cimetu

Ilustacija toplog blagdanskog napitka
Thinkstock
Jedna kemikalija oštećuje jetru i samo žličica cimeta dovoljna je da pređete sigurne razine dnevnog unosa

Za kumarin vrlo vjerojatno niste nikad ni čuli. Riječ je o kemikaliji intenzivnog mirisa i okusa pa se koristi u osobnoj kozmetici, ali i u hrani. Vrlo vjerojatno se nalazi i u vašoj kuhinji u obliku cimeta. Naime, ono što najčešće koristimo zapravo nije pravi cimet nego jeftinija zamjena nastala od kore drva cassije i sadrži puno više kumarina, oko 25.000 puta više, nego pravi cejlonski cimet. Cejlonski cimet poznat je kao ljekovita biljka i sadrži zanemarive količine kumarina, ali je i cijenom višestruko skuplji od cimeta iz kore cassije.

Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude. Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima. S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima, ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 16:24 30.Lipanj 2017.

    Ja konzumira cimet svako jutro u čaju i to onaj,strogo kontroliran od"naših stručnjaka" i šta sad,da im vjerujem ili prestanem piti???????????????