Pronašli ribu koja može puzati i disati na kopnu

Screenshot
Zmijolika riba prema navodima stručnjaka nije baš ni bezazlena, pa onima koji je nađu preporučuju da je - ubiju
Vidi originalni članak

Kad se pojavila u Marylandu opisana je kao "stvorenje iz Crne Lagune", u Virginiju su je nakon otkrića nazvali "Frankenfish", a viđena je u u Harlem Meeru u New Yorku.

Neka kraja jezivim opisima te neobične životinje - zmijolike ribe koja je sluzavo, zubato stvorenje s velikom čeljusti koje na kopnu može puzati i disati poput zmije, a sve se češće viđa u slatkovodnim jezerima, barama i rijekama diljem SAD-a, piše New York Times.

- Ove su ribe kao nešto iz loših horor filmova - rekao je Gale Norton još 2002. kad je predložio zabranu uvoza i međudržavnog transporta živih zmijolikih riba u SAD-u.

Riba čije prirodno stanište nije u SAD-u pronađena je u 15 saveznih država, čak i nakon zabrane. I ovog je tjedna, nakon otkrića te ribe, Odjel za prirodne resurse u državi Georgia objavio: "Sjeverna zmijolika riba prvi put je pronađena u državi, a našao ju je muškarac iz okruga Gwinnett".

Ubijte ju pa zamrznite

Odjel je dao jasne upute što treba činiti svatko tko naiđe na ovo stvorenje: "Ubijte ju odmah!".

Zatim savjetuju da se riba zamrzne, podsjećajući ljude da može preživjeti na kopnu te je nije dovoljno samo izvaditi iz vode.

VRATIT ĆE SE Jela krokodile: Kako je i zašto nestala najveća zmija svijeta?

Glavni plijen ribi koja potječe iz Kine, Rusije i Koreje, su žabe i rakovi, a u određenim uvjetima može preživjeti danima izvan vode udišući zrak.

Jezivo stvorenje s glavom zmije i tijelom ribe je toliko destruktivno da Sjedinjene Države zabranjuju njezino posjedovanje i prodaju žive ribe i njezinih jajašaca.

Odsjek za zaštitu okoliša je postavio oko Harlem Meera znakove upozorenja ribolovcima, ako ulove ovu neobičnu ribu, da ju ne vrate natrag, već da ju predaju nadležnima.

- Ova riba potencijalno može nanijeti ogromnu štetu našem rekreacijskom i komercijalnom ribolovu, ali i ugrožava druge. Jednostavno moramo učiniti sve što možemo kako bismo spriječili da slučajno ili namjerno prodre te se nastani u našim vodama - ističe Norton.

Posjeti Express