Znanost
110220 prikaza

Jela krokodile: Kako je i zašto nestala najveća zmija svijeta?

Najveća zmija na svijetu Titanoboa
Screenshot
Titanoboa je bila duga najmanje 13 i široka tri metra te teška 1140 kilograma. Živjela je prije 60 milijuna godina, a postoji šansa da se vrati

Ranih 1900-ih, predsjednik Teddy Roosevelt ponudio je 1000 dolara u gotovini nagrade za najveću zmiju svijet, a da bi se kvalificirala za tu titulu neman je morala biti dulja od 10 metara, no unatoč brojnim pokušajima nitko je nije uspio pronaći, piše Grunge

Nije Roosevelt znao da bi jedino imalo smisla ponuditi tu nagradu 60 milijuna godina ranije, kad su Zemljom plazile zmije iz reda boe, a veličine autobusa.

Međunarodna ekipa znanstvenika otkrila je u južnoameričkoj kišnoj šumi okaminu pradavne zmije koja je bila duga kao najpoznatiji grabežljivac od svih dinosaura Tyrannosaurus rex. 

Otok zmija Ubojito mjesto Znanost Zastrašujuća priča o otoku na koji nitko ne smije doći

Do tog su otkrića došli prilikom iskopavanja velikog rudnika Kershon na Sjeveru Kolumbije, a zaključili su da su zmije te vrste mogle narasti do nevjerojatnih 14,8 m i dostići težinu od 1.135 kg. Ne čudi stoga što su je nazvali Titanoboa - div među boama.

Ona je zamijenila prethodnog rekordera u veličini, Gigantorhynchusa.

Najveći predator na Zemlji

Nazvati Titanobou predatorom je skromno, smatraju znanstvenici koji kažu da bi se danas takva zmijurina jedva provukla kroz standardna vrata. Kažu da je titanoboa, nakon nestanka dinosaura najmanje 10 milijuna godina bila najveći predator na Zemlji. Tad se životinjsko carstvo na Zemlji još oporavljalo od masovnog izumiranja prije 65 milijuna godina, kad je asteroid pogodio Yucatan. 

Paleontolozi procjenjuju da je drevni gmaz dug 13 metara živio prije 58 do 60 milijuna godina. Najveće današnje zmije pitoni i anakonde rijetko prelaze šest i pol metara.

'Mi smo ovu zmiju pretvorili u golemi termometar', rekao je paleontolog za kralježnjake Jason Head sa Sveučilišta u Torontu. Kaže da je gotovo vrisnuo kada je vidio razmjere fosila. 

Zbog svoje veličine Titanoboa je bila na vrhu lanca ishrane te je s lakoćom proždirala krokodile i ogromne kornjače, uključujući i druge zmije. Stručnjaci smatraju kako nije bila otrovnica, no zbog toga nije bila ništa manje ubojita, jer je stezanjem žrtve uzrokovala naprezanje u žrtvi od 180 kg / 6 cm2. 

Opet će se pojaviti?

Iako nije posve jasno zašto je zmija izumrla, promjena temperature vjerojatno je igrala važnu ulogu. Smanjenje prostranstva kišnih prašuma otežalo lov ovim predatorima čiji su dom bile rijeke, a to je dovelo do njene propasti.

'Vjerujemo da je titanoboa dosegla ovakvu veličinu zbog toplijeg vremena koje je vladalo na ekvatoru nakon vremena dinosaura. Kako temperatura raste postoji mogućnost da će se titanoboa opet pojaviti, no za to je potrebno određeno geološko vrijeme.

Najveća zmija na svijetu Titanboa | Author: Screenshot Screenshot

Odnosno period od milijun godina u kojem je vrlo vjerojatno da će se ovakva gigantska zmija opet pojaviti', kaže dr. Carlos Jaramillo  znanstvenik Smithsonian Tropical Research Instituta koji je sudjelovao u otkriću Titanoboe.

Ako pogledate hladnokrvne životinje i njihov raspored na planeti danas, velike se nalaze u tropima, gdje je najtoplije, i postaju sve manje kako se udaljujemo od ekvatora. Na osnovu zmijine veličine, znanstvenici su izračunali da je prosečna temperatura na ekvatoru Južne Amerike prije 60 milijuna godina bila za oko 10 stupnjeva Celzijusa toplija nego danas.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar maks20022
  maks20022 20:27 07.Ožujak 2020.

  Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

 • Avatar Oksentessa
  Oksentessa 01:16 13.Listopad 2019.

  Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

 • Avatar Oksentessa
  Oksentessa 01:15 13.Listopad 2019.

  Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com