Špinat povećava mišićnu masu, ne samo u crtićima

Dusko Jaramaz/PIXSELL
Sportašima je zanimljiv jer povećava retenciju dušika i sintezu proteina, a povećava snagu i izdržljivost
Vidi originalni članak

Legendarni lik iz crtića, Popaj povećavao je mišiće jedući špinat, a njemački znanstvenici dokazali su da je to istina. Znanstvenici berlinskog sveučilišta i Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavili su prošli tjedan da kemikalija hidroksiekdison ili ekdisteron, koja se nalazi u povrću povećava snagu sportašima i da bi trebao biti zabranjen kao doping. 

Po studiji, sportaši u treningu koji su deset tjedana dobivali hidroksiekdison putem nadomjestaka u hrani bili su triput jači od onih koji su trenirali s placebom. 

"Očekivali smo da ćemo vidjeti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika", rekla je berlinska profesorica Maria Parr. 

SVE ZA ZARADU Najveće prevare: 7 namirnica o kojima nam lažu

Mnogo vrsta povrća sadrži hidroksiekdison, ali špinat je među njima najpoznatiji.  Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sličan ljudskim androgenima poput testosterona. Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost promicanja tjelesne ravnoteže i smanjenja staničnog stresa. Sportašima je zanimljiv jer povećava retenciju dušika i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost. 

Znanstvenici su dosad proveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da: povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizira razine šećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultira konstantnim osjećajem visoke energije, potiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprečava visoke razine šećera u krvi i visoke razine inzulina, ima jaka protuupalna svojstva, smanjuje visoke razine kortizola, povećava sportsku izvedbu povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istodobno povećava brzinu i snagu.

Iznenađenje! Stručnjak za hranu i otrove: Nemojte jesti ovih 6 stvari

Popajev lik nastao je 1929. godine.

"Možda su oni tada već znali nešto što smo mi tek morali dokazati", rekla je Parr. 

Znanstvenici su savjetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci. Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.

Posjeti Express