Tehnološki hit: Izumljen kupaći koji čisti more dok plivate

Thinkstock
Znanstvenici i dizajneri udružili su snage i kreirali spužvasti kupaći kostim koji može očistiti more dok plivamo
Vidi originalni članak

Kalifornijski znanstvenici su kreairali kupaći koji poput spužve upija nečistoće iz mora dok plivamo ili se bavimo bilo kojom aktivnošću u moru.

Znanstvenici i dizajneri udružili su snage i kreirali spužvasti kupaći kostim koji može očistiti more dok plivamo. 

Kupaći je podstavljen s materijalom čiji je temelj zagrijana saharoza koja odbija vodu, ali usisava štetne nečistoće. Materijal je izumio bračni par inženjera koji je pobijedio na međunarodnom natjecanju nosivih tehnologija, a prepoznali su ih u rimskom Maker Faireu. 

Materijal se također može uišiti i u mokra odijela, dopuštajući i surferima da čiste oceane dok hvataju valove, kaže Mihri Oznakn, profesorica elektrotehnike na kalifornijskom sveučilištu Riverside. 

Ozkan kaže kako su muž i žena, inženjeri materijala Cengiz Ozkan, na njemu radili protekle četiri godine, a inspirirani su novim načinom čišćenja oceana zbog naftnog izlijevanja.  

Ljuskasto-mrežasta bijela površina kupaćeg kostima napravljena je od fleksibilne 3D printane plastike koja drži materijal izrađen od šećera nazvan spužvom. Materijal je porozan i može upiti do 25 puta više štetnih tvari od svoje težine. 

Kada su spužve pune, one se mogu odvojiti od kupaćeg i zagrijati na 1000 stupnjeva Celzijusa kako bi rastopili materijal. Onečišćenje se ukloni, a ostatak se reciklira u nove spužve, piše Takepart. 

"Spužvasti materijal je napravljen iz šećera i za okoliš je siguran", kaže Mihri Ozkan. 

"Sva prikupljena nečistoća u spužvi bit će uhvaćena unutar nanospora od kojih je izgrađena spužva i ništa vam neće dodirivati kožu". 

Dizajnom je težak manje od 56 grama i tanak je kao kosa. Ozkanovi se nadaju kako će se odijelo masovno proizvoditi jer spužvasti materijal košta samo 15 centi po gramu. 

"Cilj nam je svatko tko u budućnost u s bilo kakvim oblikom i formom plivaćeg odijela može doprinjeti čišćenju mora sportskom aktivnošću ili jednostavno uživanjem na ljetnom odmoru", napisali su na svojem websiteu. 

Materijal je testiran u laboratoriju, a Ozkanovi traže partnere za komercijalizaciju tehnologije. 

"Ponovno ćemo sami testirati spužvasti materijal, a imamo i video s našim spužvastim materijalom kako čisti zagađeno more", kaže Cengiz Ozkan.

Posjeti Express