Znanost
106 prikaza

Tehnološki hit: Izumljen kupaći koji čisti more dok plivate

Plivanje
Thinkstock
Znanstvenici i dizajneri udružili su snage i kreirali spužvasti kupaći kostim koji može očistiti more dok plivamo

Kalifornijski znanstvenici su kreairali kupaći koji poput spužve upija nečistoće iz mora dok plivamo ili se bavimo bilo kojom aktivnošću u moru.

Plivanje | Author: Thinkstock Thinkstock

Znanstvenici i dizajneri udružili su snage i kreirali spužvasti kupaći kostim koji može očistiti more dok plivamo. 

Kupaći je podstavljen s materijalom čiji je temelj zagrijana saharoza koja odbija vodu, ali usisava štetne nečistoće. Materijal je izumio bračni par inženjera koji je pobijedio na međunarodnom natjecanju nosivih tehnologija, a prepoznali su ih u rimskom Maker Faireu. 

Materijal se također može uišiti i u mokra odijela, dopuštajući i surferima da čiste oceane dok hvataju valove, kaže Mihri Oznakn, profesorica elektrotehnike na kalifornijskom sveučilištu Riverside. 

Ozkan kaže kako su muž i žena, inženjeri materijala Cengiz Ozkan, na njemu radili protekle četiri godine, a inspirirani su novim načinom čišćenja oceana zbog naftnog izlijevanja.  

Ljuskasto-mrežasta bijela površina kupaćeg kostima napravljena je od fleksibilne 3D printane plastike koja drži materijal izrađen od šećera nazvan spužvom. Materijal je porozan i može upiti do 25 puta više štetnih tvari od svoje težine. 

Kada su spužve pune, one se mogu odvojiti od kupaćeg i zagrijati na 1000 stupnjeva Celzijusa kako bi rastopili materijal. Onečišćenje se ukloni, a ostatak se reciklira u nove spužve, piše Takepart. 

"Spužvasti materijal je napravljen iz šećera i za okoliš je siguran", kaže Mihri Ozkan. 

"Sva prikupljena nečistoća u spužvi bit će uhvaćena unutar nanospora od kojih je izgrađena spužva i ništa vam neće dodirivati kožu". 

Dizajnom je težak manje od 56 grama i tanak je kao kosa. Ozkanovi se nadaju kako će se odijelo masovno proizvoditi jer spužvasti materijal košta samo 15 centi po gramu. 

"Cilj nam je svatko tko u budućnost u s bilo kakvim oblikom i formom plivaćeg odijela može doprinjeti čišćenju mora sportskom aktivnošću ili jednostavno uživanjem na ljetnom odmoru", napisali su na svojem websiteu. 

Materijal je testiran u laboratoriju, a Ozkanovi traže partnere za komercijalizaciju tehnologije. 

"Ponovno ćemo sami testirati spužvasti materijal, a imamo i video s našim spužvastim materijalom kako čisti zagađeno more", kaže Cengiz Ozkan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.