Veliki pomak u medicini: Slijepe osobe će progledati pomoću solarne energije

Thinkstock
Najnovija istraživanja pokazuju da će se vodeći uzroci sljepoće moći liječiti postavljanjem minijaturnih solarnih panela u oči
Vidi originalni članak

Ekipa znanstvenika, predvođena istražiteljima sa Stanforda, otkrila je da su uspjeli poboljšati vid kod štakora korištenjem heksagonalnih, bežičnih silikonskih implantata, nazvanih pikseli. Implantante su pričvrstili na funkcionalne neurone - ganglije u oku, koji su preživjeli degenerativne bolesti poput makularne degeneracije ili retinis pigmentose. Ono što su implantanti u biti učinili jest da su zamijenili odumrle fotoreceptore, koji pretvaraju svjetlo u signale i govore našem mozgu što vidimo.

Ova tehnologija temelji se na fotonaponskom sustavu tj. na procesu pretvaranja sunčeve energije u električnu energiju. NASA-in Glenn istraživački centar ima cijeli odjel posvećen fotonaponskom sustavu, jer je sunčeva energija nužna za izgradnju i napajanje solarnih sondi koje se kreću oko Sunca. Uz to, sustav se koristi i u Međunarodnoh svemirskoj postaji.

Mogućnost smanjivanja ovih solarnih panela, te ugradnja tih minijaturnih verzija, znači da će ih više moći stati u oko. Drugim riječima, ljudi će moći vidjeti bolje i čišće. A u kombinaciji s dodatnom svjelosti koja se prenosi na panele s posebnih naočala, vid bi se mogao usavršiti još i više.

Trenutno je nemoguće postići tako dobre rezultate. Poboljšanje vida uključuje žice i invazivne kirurške metode koje mogu uzrokovati infekcije, a vid se može poboljšati do 20 u rasponu od 1.200, što i nije sjajno. Ekipa sa Stanforda povratila je 20 od 250 vida, što je gotovo pet puta bolje od trenutno postojećih opcija, prenosi Mic.

Klinička testiranja predviđena su za sljedeću godinu, u suradnji s francuskom tvrtkom Pixium Vision. "Nadamo se da ćemo u konačnici, s ovom tehnologijom, moći povratiti 20 od 120 vida", izjavio je autor istraživanja Daniel Palanker.

Posjeti Express