Znanost
264 prikaza

Veliki pomak u medicini: Slijepe osobe će progledati pomoću solarne energije

Oko
Thinkstock
Najnovija istraživanja pokazuju da će se vodeći uzroci sljepoće moći liječiti postavljanjem minijaturnih solarnih panela u oči

Ekipa znanstvenika, predvođena istražiteljima sa Stanforda, otkrila je da su uspjeli poboljšati vid kod štakora korištenjem heksagonalnih, bežičnih silikonskih implantata, nazvanih pikseli. Implantante su pričvrstili na funkcionalne neurone - ganglije u oku, koji su preživjeli degenerativne bolesti poput makularne degeneracije ili retinis pigmentose. Ono što su implantanti u biti učinili jest da su zamijenili odumrle fotoreceptore, koji pretvaraju svjetlo u signale i govore našem mozgu što vidimo.

Ova tehnologija temelji se na fotonaponskom sustavu tj. na procesu pretvaranja sunčeve energije u električnu energiju. NASA-in Glenn istraživački centar ima cijeli odjel posvećen fotonaponskom sustavu, jer je sunčeva energija nužna za izgradnju i napajanje solarnih sondi koje se kreću oko Sunca. Uz to, sustav se koristi i u Međunarodnoh svemirskoj postaji.

Mogućnost smanjivanja ovih solarnih panela, te ugradnja tih minijaturnih verzija, znači da će ih više moći stati u oko. Drugim riječima, ljudi će moći vidjeti bolje i čišće. A u kombinaciji s dodatnom svjelosti koja se prenosi na panele s posebnih naočala, vid bi se mogao usavršiti još i više.

Trenutno je nemoguće postići tako dobre rezultate. Poboljšanje vida uključuje žice i invazivne kirurške metode koje mogu uzrokovati infekcije, a vid se može poboljšati do 20 u rasponu od 1.200, što i nije sjajno. Ekipa sa Stanforda povratila je 20 od 250 vida, što je gotovo pet puta bolje od trenutno postojećih opcija, prenosi Mic.

Klinička testiranja predviđena su za sljedeću godinu, u suradnji s francuskom tvrtkom Pixium Vision. "Nadamo se da ćemo u konačnici, s ovom tehnologijom, moći povratiti 20 od 120 vida", izjavio je autor istraživanja Daniel Palanker.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zdenko4792 12:33 13.Travanj 2017.

    Već imam nekoliko poznanika kojima su nove metode pokvarile ili uništile vid, a niti jednoga kome su laseri i slično pomogli. Ja sam se držao prirodnih metoda i čak uspio sam ukloniti staračku mrenu i poboljšati vid sungazing-om. Besplatno i ... prikaži još! svima dostupno, zato se valjda i prešućuje.