Svijet je poludio za začinima - ima ih 3000 posto više nego šezdesetih

Thinkstock
Sve više ljudi prestaje koristiti gotove umake i namaze i pouzdaje se u dodavanje začina tijekom pripreme hrane
Vidi originalni članak

U Ujedinjenom Kraljevstvu se trenutačno prodaje 3.000 posto više začina nego u 1960-im godinama. Pokazalo je to najnovije istraživanje koje ukazuje na veliki zaokret u ukusima ljudi.

No nisu samo Britanci počeli mijenjati kulinarske preferencije, jer su se i kod nas promijenili ukusi, te su police sa začinima sve šire i šire i daleko smo odmakli od korištenja jedinstvene Vegete koje su naše mame i bake u većini slučajeva stavljali u sve vrste jela.

Danas kuhamo s manje začinskih mješavina, te sve više uživamo u pojedinačima, čiju popularnost možemo zahvaliti mnogo čemu, od kulinarskih televizijskih emisija i 'food' blogova, do raznovrsnih specijaliziranih restorana koji su nam približili namirnice i začine s kojima se 'naši stari' nisu ni imali prilike susresti.

Sve više ljudi koristi začine u tjednim jelovnicima, pa više nije nimalo čudno staviti papriku u lazanje ili jalapeño papričice u pileći paprikaš.

Prehrambena povjesničarka, Polly Russel, tvrdi da su se britanski ukusi drastično promijenili od konzervativnih 1950-ih godina, te da je današnja prehrana puno više eklektična i ljudi preferiraju začinjeniju hranu.

Nije nimalo čudno ako se u nekom supermarketu jedan dan zabazeknuti nađete na odjelu voća i povrća gledajući u namirnicu čije ime i nakon čitanja etikete ne znate izgovoriti, da bi godinu-dvije kasnije ona bila uobičajeni sastojak vašeg jelovnika.

U ovom slučaju promjene nisu nimalo loše, jer one mogu označavati dulji i zdraviji život.

Sve više se odričemo umjetnih okusa s raznim E dodacima, a začinjena hrana (kao što je nedavno dokazano, pogotovo ako koristite čili papričice), koja se konzumira jednom ili dva puta tjedno može smanjiti rizik od smrtnosti za 10 posto, piše Independent.

Posjeti Express