Znanstvenici i dalje ne znaju kako je nastao ubojiti cunami

Twitter
S obzirom na to koliko se izdiglo tlo trebao je doći val od jednog metra, a ne šest
Vidi originalni članak

Katastrofalni tsunami koji je prošli tjedan pogodio otok Sulawesi gdje je poginulo više od 1.200 ljudi i dalje zbunjuje znanstvenike.

Nije im do kraja jasno što je točno generiralo tako velike i razorne valove, piše BBC. Potres magnitude 7.5 po Richteru jedan je od svakako najjačih ove godine.

No geofizičari su ga opisali kao potres gdje se tlo tare i kida horizontalno, što može uzrokovati tsunami no šest metara visoki valovi svejedno se čine neočekivanima.

Kako bi se generirala serija velikih valova potrebni su vertikalni pokreti koji onda rezultiraju time da se vodena masa miče u svim smjerovima. Morsko se tlo navodno izdiglo najviše pola metra, što je dosta ali svakako nedovoljno za ovakve valove.

Jedna od teorija jest da je potres pokrenuo nekakav podvodni odron.

Potres može destabilizirati goleme naslage sedimenta i uzrokovati da se "skotrljaju" i pokrenu valove.

Na kopnu taj sediment ima potencijal srušiti zgrade, zatrpati ceste i uništiti cijela sela, a ispod vode može generirati tsunami.

Kada se to dogodi, valovi koji pogađaju obalu mogu biti veliki, ali su i relativno lokalizirani.

To je ono, piše BBC, što se možda dogodilo prošli tjedan, a neobičan oblik zaljeva grada Palu koji je najviše stradao dodatno je ojačao tsunami pri njegovom dolasku.

"Moje neke prve kalkulacije o tome koliko se deformiralo tlo su da je riječ o 49 centimetara. Od toga se očekuje tsunami od metra, a ne od šest metara kao što se ovdje dogodilo. Ili podvodni odron, ili oblik zaljeva, a vrlo moguće oba faktora u isto vrijeme", kaže dr. Mohammad Heidarzadeh koji se specijalizirao za ovakve slučajeve pri Brunel sveučilištu u Velikoj Britaniji.

Ako pogledate video snimke koje su objavljene nakon tragedije čini se kao da golemi komadi tla brzo plutaju ispred vaših očiju.

U sekundi 'otplutaju' i nestanu čitave zgrade kao da ih je netko stavio na splav posred brze rijeke, a iza tsunamija ostaje kaos.

Čitavi kvartovi grada Palu kao da su zahvaćeni golemom lopatom i bačeni na stranu.

"Čitava masa kuća kompresirana je na vrlo mali komad tla, a iza njih je ostalo prazno zemljište gdje su te kuće nekada bile", kaže Dave Petley, stručnjak za odrone sa sveučilišta Sheffield.

"Kao da se sve samo u sekundi pretvorilo u tekućinu", rekao je Petley.

Posjeti Express