Znanstvenici otkrili nepoznatu funkciju pluća

Thinkstock
Pluća nisu samo vrećice za disanje, već imaju i važnu funkciju u proizvodnji krvi
Vidi originalni članak

Dobra polazišna točka za svakog znanstvenika je pretpostavka kako postoji još puno toga što ne znamo. Primjerice, ne znamo zašto je u svemiru više materije od antimaterije, kako je točno evolucija izbrisala dinosaure, ali i ono što već desetljećima izučavamo te liječimo najboljom tehnologijom - koliko točno organa ima u ljudskom tijelu i koje su sve njihove funkcije.

U siječnju ove godine znanstvenici s irskog Sveučilišta Limerick identificirali su novi i zasebni organ u probavnom sustavu, mezenterij, koji je i uveden u nove medicinske priručnike, a sada je znanstveni tim sa Sveučilišta San Francisco otkrio posve novu i dosad skrivenu funkciju ljudskih pluća.

Naime, pluća pomažu u procesu stvaranja krvi, a čini se kako pluća proizvode više od polovice trombocita, komponentne koja veže krv zajedno i zadužena je za zgrušavanje, odnosno prestanak krvarenja. To fascinantno otkriće pokazuje kako uloga pluća nije samo disanje, već i zadržavanje krvožilnog sustava "punog do vrha".

No, i to nije sve - znanstvenici su uspjeli i identificirati zalihu matičnih stanica, vrste koja se može diferencirati u gotovo bilo koju vrstu stanica s mogućnosti biološkog programiranja, pa se mogu transformirati i u krvne stanice. Koštana se srž smatrala glavnim izvorom takvih stanica, a novo otkriće sugerira da ako je koštana srž oštećena, naša pluća mogu uskočiti u cijeli proces.

- Ovo otkriće definitivno pokazuje da su pluća sofisticiraniji organ nego smo shvaćali - rekao je voditelj studije, profesor medicine Mark Looney. 

Dodao je kako se uloga pluća u stvaranju dijelova krvi može povezati i s činjenicom zašto rak pluća brzo metastazira.

Pogledajte video:

Posjeti Express