Zombi-noževi zabranjeni od ponoći, već prvi dan njime su izboli i ubili 15-godišnjaka

PIXSELL/PA
Lani je u Britaniji bilo 14.500 zločina počinjenih nožem. Gotovo polovica svih ubojstava na Otoku počini se nožem, čak 46 posto. U zadnje četiri godine broj zločina zombi noževima udvostručio se u Engleskoj  i Walesu
Vidi originalni članak

Posjedovanje mačeta i takozvanih "zombi-noževi", a to su svi koji imaju oštricu dužu od 20 centimetara, zabranjeni su u Velikoj Britaniji od utorka u ponoć, a niti 24sata kasnije takvom vrstom noža ubijen je maloljetnik, 15-godišnji Daejaun Campbell u jugoistočnom Londonu, u Eglington Roadu. Dvojicu muškaraca u dobi od 52 godine i 18 policija je uhitila u vezi s ubojstvom. Nije jasno je li riječ o ocu i sinu. 

- Imam 15 godina. Ne dajte da umrem. Zovite moju mamu - govorio je dječak prolaznicima koji su mu pokušali pomoći nakon što je izboden zombi-nožem. Na žalost, nije preživio. 

U zadnje četiri godine broj zločina počinjen mačetama ili zombi noževima udvostručio se u Engleskoj  i Walesu. 

Zombi noževi pri izradi su inspirirani oružjem iz zombi filmova ili TV emisija i obično imaju nazubljenu oštricu, više od jedne rupe u oštrici, šiljke ili čak više od dva oštra vrha u oštrici. Nanose stravične ozljede koje nerijetko završavaju smrću. 

Opasno oružje iznimno je popularno među pripadnicima bandi u Velikoj Britaniji, mnoge žrtve i počinitelji zločina počinjenih zombi-noževima bili su maloljetni. 

Takvo oružje zakonom je bilo zabranjeno godinama, ali samo ako na sebi ima natpis ili sličicu koja sugerira ozljeđivanje druge osobe, to je bila rupa u zakonu koju su proizvođači koristili. No enorman porast zločina u kojima je žrtva izbodena nožem doveo je do potpune zabrane opasnog oružja. 

U zadnja četiri tjedna prije negoli je nastupila zabrana Engleska je plaćala deset funti za svaki zombi-nože kojeg vrate u policiju, bez kazni ili evidentiranja. Aktualni premijer Keir Starmer u predizbornoj kampanji obećavao je riješiti problem napada nožem u zemlji. 

Lani je u Velikoj Britaniji bilo 14.500 zločina počinjenih nožem. Gotovo polovica svih ubojstava na Otoku počini se nožem, čak 46 posto. 

Žestoki zagovornik zabrane zombi-noževa je glumac Idris Elba. 

 

 

Posjeti Express