Banke objavile: Pet razloga zbog kojih je bitcoin opasan

REUTERS
Kriptovaluta je zašla u posljednju fazu mahnite kockarnice o kojoj se zapravo zna vrlo malo
Vidi originalni članak

Nisu prvi, a sigurno ni posljednji. CNN Money prenosi da je američke regulatorne agencije na opasnosti o nedovoljno istraženim rizicima u poslovanju bitcoinom upozorio i "The futures industry association" (FIA). Riječ je o organizaciji velikih banaka i brokera koja je u otvorenom pismu upućenom "U.S. Commodity Futures Trading Commission" (CFTC) upozorila da brzina potvrđivanja terminskih ugovorima u bitcoinima ne dopušta adekvatnu javnu transparentnost.

Terminski ugovori su takvi u kojima se trgovanje određenom robom ili valutom ugovara u budućnosti po unaprijed određenim vrijednostima. Već ovog mjeseca trgovanje u bitcoinima na ovakav način najavili su Chicago Mercantile Exchange i Chicago Board Options Exchange, dok Nasdaq to isto najavljuje za sljedeću godinu.

Još jedna Venezuela: Zbog sankcija uvodi virtualnu valutu

Analitičari su pritom primijetili ono neizbježno; najave koje apsolutno svjedoče o zainteresiranosti velikih mainstream lovaša za ovu kripto-valutu lansirale su vrijednost bitcoina do novih rekordnih vrijednosti. Bitcoin (XBT) tako je u samo 48 sati dobio novih 4000 dolara na vrijednosti i sad je na 16.000 dolara. Samo, nije sav veliki mainstream koji leži na bezbrojnim milijardama oduševljen.

Članovi FIA su i takvi poput Goldman Sachsa i Morgana Stanleyja upozoravaju da su regulatorna tijela u slučaju bitcoina, primjerice CFTC, sada dovedena u takvu situaciju da zbog prekratkih rokova za certificiranje ugovora, oni koji ugovore sklapaju, praktično su u poziciji da certificiraju sami sebe.

Ono što FIA brine jest opasnost od prevelikih i prebrzih promjena u vrijednosti onoga čime se trguje, konkretno bitcoina, te da naprosto ne ostaje dovoljno vremena za procijeniti gdje bi trebalo postaviti limite dnevnih trgovanja ovom valutom. Još konkretnije, ono što FIA jako plaši jest to da bi se njenim članicama moglo dogoditi da oni, kao posrednici između kupaca i prodavatelja ove valute, ispadnu "Pedro" koji drži vreću u trenutku kad i ako nešto krene po krivu.

Bitcoin Zuckerberg ih je prevario, a sad su milijarderi

Sljedeća razina njihove zabrinutosti je i, kako kažu, nedovoljna istraženost koliko je bitcoin podložan manipulacijama i prevarama. Tijekom posljednjih godinu dana mnogi analitičari upozoravaju na apsolutno neodrživ mjehur oduševljenjem bitcoinom koji, kako smatraju, ne može završiti drugačije nego pucanjem i potpunom financijskom katastrofom. Sve to pored dokazanih situacija u kojima su se bitcoinom služili teroristi, narkodileri, diktatorski režimi pod sankcijama, utajivači poreza.

Prije desetak godina upozorenja vjerojatno ne bi bila ovako brojna. No, u međuvremenu se dogodila globalna financijska kriza, prouzročena raspadom nekretninskih financijsko-nekretninskih mjehura, a sada su među posebno istaknutim kritičarima bitcoina i oni koji su se tada našli u svjetskim centrima globalne financijske krize. Sad i Goldman Sachs, Morgan Stanley i drugi, prije samo nekoliko dana i Deutsche Bank, i to, nimalo slučajno, povodom istog povoda kao i dva američka financijaša.

Glavni korporativni međunarodni ekonomist Torsten Slok poslao je prije nešto više od tjedan dana klijentima popis najvećih poslovnih rizika u 2018. godini. Bila je riječ o 30 navedenih rizika, nipošto poslaganih po razinama rizika, pa je na simboličnom 13. mjestu Deutsche Bank navela "slom bitcoina, utjecaj na pouzdanost špekulanata". Osim toga još je navela i visoku inflaciju u SAD-u, prijetnju izbijanjem otvorenog rata oko Sjeverne Koreje i Brexit.

PROMO Da ste prije 7 godina uložili 100$ u Bitcoin, danas bi imali 83 milijuna

Toliko globalnih prijetnjama. One druge su moguće posljedice pojedinih nacionalnih izbora u zapadnim demokracijama, nekretninske mjehure u Kanadi, Australiji, Švedskoj, Norveškoj, Kini i slične stvari na koje se ne računa s toliko zebnje ili ih se ne smatra toliko vjerojatnima. Bitcoin je i ranije bio kriptovaluta koja se ispostavila kao sredstvo plaćanja na kojem su oni koji su je prepoznali u prapočecima, mogli spektakularno zaraditi.

Ove godine stvar je otišla toliko daleko da su se promjene vrijednosti u tisućama dolara za jedan bitcoin počele događati u samo nekoliko sati. Zašto je sad odjednom bitcoin postao, kako neki analitičari procjenjuju, globalna prijetnja, a to nije bio u tolikoj mjeri prije, primjerice, jedne godine nego se tada samo upozoravalo na osobne gubitke kad jednom, nekad, možda, vjerojatno prestane takva "zlatna groznica" za bitcoinom?

Ovakav način trgovanja bitcoinom, pri kojem se unaprijed sklapaju ugovori s projiciranom vrijednosti, doslovno kladionica na burzama postaje čisti rulet. Već sada, kad je bitcoin na 16.000 dolara, ugovaraju se vrijednosti o budućoj kupoprodaji od 19.000 dolara. CNBC-jev analitičar Jim Cramer u svojoj emisiji "Mad money" da trgovanje početak ludnice s trgovanjem bitcoinovih derivata ukazuje na to da se ludnica oko bitcoina približava svom vrhuncu.

CRAIG WRIGHT Australac priznao da je on tajanstveni autor bitcoina

A znamo što slijedi nakon vrhunca. I kakve su posljedice pucanja mjehura. "Bitcoin je postao nejasna casino-igra u kojoj se do sada smatralo da postoje samo pobjednici, bez gubitnika. To bi se svima trebalo sviđati, zar ne? Ali, ako nešto počinje skakati sa 5000 dolara na 10.000, sa 15.000 na 19.000 u roku od tjedna ili sati, trenutak je za zapitati se koliko će to još trajati prije nego što pukne", kazao je Cramer. A onda je naveo pet razloga za biti sumnjičav prema bitcoinu.

Prvo, nitko ne zna tko ga je stvorio. Drugo, nitko ne zna kolike rezerve bitcoina tvorac ima kod sebe. Treće, ne postoji nikakav uvid u sustav na kojem počiva bitcoin. Četvrto, ne postoje nikakva vladina jamstva ili podrška; neke vrijednosti, vojna podrška, što god. I, konačno, peto, unatoč ogromnim mjerama sigurnosti, činjenica je da je bitcoin software, a svaki software, naravno, može biti i hakiran.

On je potom na kontraprimjeru bitcoina objasnio zašto je zlato dandanas dragocjen metal u koji se svi uzdaju. Naprosto ga se nijedne godine ne izvadi iz Zemljine kore po rudnicima više od 1% količine koja već postoji po trezorima. A bitcoin je, kaže, sad u takvoj poziciji da kad jednom pukne, gubit će se apsolutno sva vrijednost.

Posjeti Express