Tehno
622 prikaza

Australac priznao da je on tajanstveni autor bitcoina

Bitcoin
Reuters/Pixsell
Prije pola godine spekuliralo se da Craig Wright stoji iza bitcoina, a on je to sada i potvrdio

Već se godinama istražuje tko je pod pseudonimom Satoshi Nakamoto 2009. godine kreirao bitcoin. Krajem prošle godine pojavile su se sumnje da je tajanstveni informatičar Australac Craig Wright, no on je te tvrdnje opovrgnuo. 

Danas, pet mjeseci nakon što je bačena sumnja na njega, Wright je potvrdio da on stoji iza pseudonima Satoshi Nakamoto te da je uistinu kreator bitcoina. Pojasnio je kako je odlučio istupiti jer je želio razbiti negativne mitove i strahove oko bitcoina. Wright je navodno dao i tehničke dokaze koji to potvrđuju. 

Za BBC je prikazao kako koristi kriptografski ključ koji je korišten i kod prve transakcije 2009. godine. Tada je poslao 10 bitcoina Halu Finneyju, koji je bio jedan od inženjera koji su Wrightove ideje pretvorili u bitcoin protokol.

Craig Steven Wright | Author: Wikipedia Wikipedia

"Ja sam stvorio bitcon, no i drugi su mi pomogli", rekao je Wright u svojoj izjavi. 

No, mnogi i dalje nisu uvjereni. Economist piše kako je njihov zaključak da bi Wright mogao biti Nakamoto, no navode i kako možda nikada nećemo biti 100 posto sigurni u to. 

Bitcoin stručnjaci kažu kako bi otkrivanje pravog identiteta Nakamotoa bilo vrlo značajno za industriju jer on, navodno, posjeduje oko milijun bitcoina čija se vrijednost procjenjuje na 450 milijuna dolara. S takvim iznosom može utjecati na vrijednost bitcoina.  

Bitcoin je online valuta koja se pojavila 2009. godine, ali ne funkcionira kao klasičan novac jer nema centralizirane ustanove poput banke koja upravlja količinom izdane valute ili njenom vrijednosti. Razmjenu valute nadgleda softver koji algoritmima osigurava broj kovanica. Bitcoin je između ostalog postao popularan jer je teško pratiti transakcije pa ga se često povezuje i s ilegalnim internetskim aktivnostima. Bitcoinima su, na primjer, plaćali korisnici Silk Roada, ilegalne tržnice na kojoj su se mogli kupiti droga i oružje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.