I Audi pod istragom zbog varanja na dizelima

REUTERS
Nakon Volkswagena, još jedan njemački auto-div završio pod istragom zbog ugradnje softvera za lažno očitavanje ispušnih plinova
Vidi originalni članak

Njemački dužnosnici istražuju Audi - u vlasništvu Volkswagen grupe - zbog sumnje da je u njih instaliran softver za lažno prikazivanje emisija štetnih ispušnih plinova i to u 6-cilindričnih dizelskim motorima kakve imaju  A6 limuzine i A7 sa sportskim hatchbackom.

Državna tijela počela su formalnu istragu, priopćilo je njemačko Ministarstvo prometa za CNN.

Oko 60.000 vozila je pod istragom, od čega oko 33.000 u Njemačkoj, dodaje ministarstvo. Nitko nije u Sjedinjenim Državama.

Preuranjena smrt Zagađeni zrak ubija 500.000 Europljana godišnje

Spomenuti uređaji imaju sposobnost da na tehničkim pregledima prikažu bolje rezultate motora, kad su u pitanju ispušni plinovi, nego li što je to u stvarnosti, kad se vozilo kreće cestom.  

Audi je priopćio kako je otkrio "nepravilnosti" u softveru za upravljanje dizelskim motorom u modelima A6 i A7 koji se prestaju proizvoditi. Zaustavio je isporuke tih automobila auto-dilerima.

"Izvješćujemo nadležna tijela o svim nepravilnostima, jer je to naš prioritet", izjavio je izvršni direktor tvrtke Audi Rupert Stadler. "Učinili smo to bez odlaganja i u ovom slučaju."

Volkswagen je u 2015. godine priznao da je u cijelom svijetu opremio čak 11 milijuna dizelskih vozila sa softverom koji bi mogao prevariti testove emisija, te izazvao skandal koji još uvijek ima odjek. 

Posjeti Express