Ekonomix
564 prikaza

I Audi pod istragom zbog varanja na dizelima

Audi
REUTERS
Nakon Volkswagena, još jedan njemački auto-div završio pod istragom zbog ugradnje softvera za lažno očitavanje ispušnih plinova

Njemački dužnosnici istražuju Audi - u vlasništvu Volkswagen grupe - zbog sumnje da je u njih instaliran softver za lažno prikazivanje emisija štetnih ispušnih plinova i to u 6-cilindričnih dizelskim motorima kakve imaju  A6 limuzine i A7 sa sportskim hatchbackom.

Državna tijela počela su formalnu istragu, priopćilo je njemačko Ministarstvo prometa za CNN.

Oko 60.000 vozila je pod istragom, od čega oko 33.000 u Njemačkoj, dodaje ministarstvo. Nitko nije u Sjedinjenim Državama.

Zagađenje zraka Preuranjena smrt Znanost Zagađeni zrak ubija 500.000 Europljana godišnje

Spomenuti uređaji imaju sposobnost da na tehničkim pregledima prikažu bolje rezultate motora, kad su u pitanju ispušni plinovi, nego li što je to u stvarnosti, kad se vozilo kreće cestom.  

Audi je priopćio kako je otkrio "nepravilnosti" u softveru za upravljanje dizelskim motorom u modelima A6 i A7 koji se prestaju proizvoditi. Zaustavio je isporuke tih automobila auto-dilerima.

Audi A7 sportback | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

"Izvješćujemo nadležna tijela o svim nepravilnostima, jer je to naš prioritet", izjavio je izvršni direktor tvrtke Audi Rupert Stadler. "Učinili smo to bez odlaganja i u ovom slučaju."

Volkswagen je u 2015. godine priznao da je u cijelom svijetu opremio čak 11 milijuna dizelskih vozila sa softverom koji bi mogao prevariti testove emisija, te izazvao skandal koji još uvijek ima odjek. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.