Inflacija neke udara, neke će u rujnu, a neke ni u kolovozu

Marko Dimić/PIXSELL
U koloni za produženi vikend osvijestiš i nevidljivu Hrvatsku, koja nikamo ne ide. Neke inflacija udara, neke će kad lova poskupi, a neki je neće osjetiti ni u špici sezone
Vidi originalni članak

Gledajući posljednjih dvanaest mjeseci, S&P 500 se trži na nešto više od 21 godišnje dobiti. Savjet ne tražim niti bih ga dao, ali mislim da bih bez previše straha kupio na 15. Što ne znači da neću platiti i bitno više. Gledajući dobiti u posljednjih deset godina, u trenutku pisanja teksta cijena S&P 500 je 32,5 godišnje dobiti. Od sastanka s investicijskim bankarom, brokerom, ne očekujem previše, ali ipak se nadam da ću nakon toga znati više nego što znam razgovarajući sa sobom, prijateljima koji su u istoj muci i čitajući specijalizirane medije.

Za produženi vikend sam otišao kod prijatelja na Krk, i bio sam turist kakvog u Hrvatskoj ne želim. Naime, prijatelji, draga i ja smo od petka do ponedjeljka samo jednu jedinu rundu popili u kafiću, a ni to se nismo "razmahali", dok smo sve ostalo kuhali sami i pili kod kuće.

Turizam je, naravno, već počeo. Po stazi do Mjesečeva platoa najčešće su nas pozdravljali na njemačkom i talijanskom, ali i na engleskom i francuskom. No rekao bih da sam na produženom vikendu vidio i Hrvatsku od prije mnogo godina, kakve se turistički radnici s nelagodom sjećaju, u kojoj je strancima sve bilo jeftino, jeftino, prejeftino, "nabacivali su se škampima preko stola, baš su se bahatili", a domaći su "štucali". Doduše, vidi se i napredak od tih vremena. U dugoj koloni koja je putovala na produženi vikend vidi se Hrvatska koja ipak nešto ima. Dovoljno love da ne mora gledati desnu stranu jelovnika, kuću, apartman ili vikendicu na moru, ili makar rodbinu ili prijatelje. Ljudi su nešto stekli, ili makar naslijedili.

Međutim, da brojčanici na benzinskim pumpama i ne vrte kune kao ludi, u koloni što putuje na produženi vikend osvijestiš i, nazovimo je, nevidljivu Hrvatsku, koja ne da nikamo ne putuje, ne muči je što nije čak ni turist kakvog Hrvatskoj ne želi, nego razmišlja o grijanju na drva, problemi su čisto egzistencijalni. Ako ikakve ušteđevine ima, koliko dugo će izdržati dok je inflacija ne pojede, koliko se dana u tjednu jede meso, pokvari li se bojler, odakle namaknuti novac za popravak...

Doista, imamo strance i dobrostojeće domaće, koje nije briga za inflaciju. Neke od nas će inflacija udariti tek na jesen, a neke - ni u kolovozu ni u špici sezone neće ih biti briga za cijene. Što god u Hrvatskoj tko prodavao, treba biti svjestan tko su kupci.

Posjeti Express