Kinezi otvorili vrata američkom bankovnom divu

Flickr
JPMorgan Chase, američka investicijska banka zatražila je dozvolu kineskih regulatora za osnivanje kineske tvrtke
Vidi originalni članak

JP Morgan Broking zatražio je 10. svibnja dozvolu za otvaranje inozemne investicijske kompanije s 51-postotnom vlasničkim udjelom, objavila je u četvrtak u priopćenju Kineska komisija za regulaciju vrijednosnih papira (CSRC).

"CSRC ​​će provesti odgovarajuću reviziju učinkovito, u skladu sa zakonom", navodi se u priopćenju.

JP Morgan odlučio se na taj potez nakon što je kineski regulator objavio da su odgovarajuće zahtjeve utemeljene na novim propisima već podnijeli švicarski UBS i japanski Nomura Holdings.

POKER ASOVA Od kockarnica zaradili 1,5 hrvatski budžet

Kineski su zakoni dugo priječili inozemno vlasništvo nad financijskim tvrtkama u Kini, odvraćajući globalne banke od samostalnog poslovanja u azijskom divu i ograničavajući njihov rast.

Prošle je godine Peking najavio da će ublažiti ograničenja vlasničkih udjela u industriji financijskih usluga, što se vremenski poklopilo s posjetom američkog predsjednika Donalda Trumpa Pekingu.

U travnju kineske su vlasti ispunile to obećanje, dozvoljavajući stranim ulagačima preuzimanje 51-postotnog udjela u tvrtkama za trgovinu vrijednosnim papirima i fondovima, obećavši da će u konačnici stranci moći biti i isključivi vlasnici takvih tvrtki.

Liberalizacija sektora financijskih usluga ide ruku pod ruku s najavom sličnih planova za autoindustriju.

Analiza Padat će neočekivane žrtve Trumpovog rata s Kinom

Peking je obećao da će otvoriti gospodarstvo a nastoje i otkloniti prijetnju trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama koje ih optužuju za nepoštenu trgovinsku politiku fokusiranu na osiguravanje prednosti domaćim tvrtkama.

Potpredsjednik kineske vlade Liu He otputovat će idućeg tjedna u Washington kako bi s američkim dužnosnicima razgovarao o trgovini. Prošlotjedni razgovori u Pekingu nisu urodili plodom.

Posjeti Express